NieuwsRegio'sSmakenToscaneVakantieWijn

Verwar Vino Nobile di Montepulciano niet met de druivensoort uit Abruzzo

Op veel wijnflessen lees je de naam Montepulciano maar die komt meestal niet uit het gelijknamige middeleeuwse stadje in Toscane. Die wijn heet namelijk Vino Nobile di Montepulciano en is doorgaans een stuk beter van kwaliteit dan zijn naamgenoot uit de regio Abruzzen. Deze wijn werd naar de Montepulciano druif vernoemd.

We spreken Sylvia Van der Male, een Rotterdamse die al jaren geleden uit liefde voor Italië vertrok en na vele omzwervingen is neergestreken in het wonderschone Montepulciano in Toscane. Ze haalde pittige Italiaanse sommelierdiploma’s en geeft ontzettend leuke wijntours in de streek, zelfs gecombineerd met hardlopen, haar andere passie.

Ze legt ons uit dat Vino Nobile di Montepulciano DOCG is gemaakt van de Sangiovese kloon Prugnolo Gentile en andere lokale rode druiven.

“In de 16e eeuw was de keldermeester van Paus Johannes III dol op de Vino Nobile wijn. Hij beschreef de wijn als vino perfettissimo, de volmaakte wijn. Tegelijk lees je in 1685 Redi’s ode aan Bacchus uit 1685 dat die het de koning van alle wijnen verklaart”. 

Sinds 1965 is er een  consortium dat die wijn promoot en beschermd.
In het gebouw van het consortium kan je wijn proeven ‘uit de muur…’

Niet zomaar een wijn dus maar een van de meest gewaardeerde wijnen van Italië. De Vino Nobile heeft dan ook een Denominazione di Origine Classificata e Garantita classificatie. Het is een volle, elegante wijn die samengaat met stevige tannines en aangename zuren. De wijn wordt zoals we al schreven vaak verward met de wijn Montepulciano d’Abruzzo. Deze goedkopere wijn wordt gemaakt van de Montepulcianodruif. Een druivenras uit de bergregio Abruzzen, Abruzzo in het Italiaans.

Waar drink je Vino Nobile di Montepulciano bij?

Sylvia “De Toscaanse keuken is eenvoudig, klassiek en heeft eerlijke smaken met verse ingrediënten. De Vino Nobile di Montepulciano is lekker bij lokale vlees- en pastagerechten, kazen en salami’s. Dan krijg je de perfecte wijnmatch voor de ultieme smaakbeleving!”

Gratis virtuele wijnproeverij

Binnenkort kan je de wijn bij de webshop van Sylvia kopen en ondertussen kan je lekker op de bank genieten van haar gratis virtuele wijnproeverijen in Montepulciano! Meer info via deze link..

Video

Twee jaar geleden namen we zelf een kijkje in Montepulciano bij een van de wijnhuizen en we vroegen Sylvia naar de achtergrond van de wijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button