algemeenApuliëNieuws

Verrassende en originele stedentrips naar onontdekt Italië. Deel 1: Lecce

Rome, Florence, Milaan of Venetië, u bent er misschien al een keer geweest. Het zijn de bekendste Italiaanse toeristensteden en niet voor niets. Hoogtepunten genoeg dus u moet er zeker naar toe. Maar we willen graag een keer die andere mooie steden belichten, die niet zo voor de hand liggen maar die wel zeer de moeite waard zijn voor een originele en verrassende stedentrip in het najaar. Bijna alle steden zijn tegenwoordig ook met low-cost vluchten te bereiken.

We beginnen de serie met Lecce in de regio Apulië (Puglia in het Italiaans)

Lecce (90.000 inwoners)

Lecce, stad in de hak van de Italiaanse laars wordt ook wel het Florence van de Barok genoemd vanwege zijn vele zandkleurige monumenten in de barokstijl uit de 16e eeuw. De typische vormen van het gesculpteerde pietra di Lecce (een gemakkelijk te bewerken steensoort) gaf het ontstaan aan de Barocco Leccese. Een prima bestemming om nog lekker wat zon te pakken in het najaar want ook in de winter komt het kwik zelden onder de 20 graden. Dat vonden ook de heren van het BBC programma Top Gear, ze namen dit jaar een aflevering in Lecce op, zie ons artikel.

Enkele belangrijke bezienswaardigheden: het mooie Palazzo Vescovile (Bisschoppelijk paleis), met de Domkerk (Duomo) ernaast, de Santa Croce-kerk, resten van een Romeins amfitheater, het 16de-eeuwse Castello. Een wandeling door de oude stadskern met zijn vele barokke façades en balkons loont echt de moeite. De stad kent erg weinig toeristen en heeft daardoor de echte Zuid-Italiaanse sfeer behouden.

Puglia is een schitterende regio, niet voor niets gaan erg veel Italianen hier zelf op vakantie. De directe omgeving van Lecce is zeer de moeite waard. Bezoek bijvoorbeeld het kuuroord in het kustplaatsje Santa Cesarea Terme of bezoek Otranto met zijn witte, Grieks aandoende huizen of de bijzondere kathedraal van het gezellige Trani aan zee. Op korte afstand ligt ook de eeuwenoude havenstad Galippoli, parel van de Ionische Zee. Ook de een bezoek aan de wereldberoemde Trulli in Alberobello is mogelijk (meer over de Trulli).

Een ander idee is om een van de wijnhuizen in de streek te bezoeken. Apulië werd begin 2013 namelijk gekozen tot in de top 10 van beste wijnreisbestemmingen

De bekende Notte Bianca ieder jaar een grootst evenement. Niemand gaat deze dag naar bed. De hele avond en nacht zijn er concerten, zijn de musea open en is er van alles te doen op straat.

UItzinnige supporters van voetbalclub Lecce

Voor de voetballiefhebbers klinkt de voetbalclub Lecce bekend in de oren. Het is de club van oud-Feyenoordster Pelle.  De club jojoot meestal tussen Serie A en B.  Een bezoek aan een Italiaanse voetbalwedstrijd is altijd leuk en een van de voordelen van een najaarstrip omdat in de zomervakanties de competities stil liggen.

Bereikbaarheid

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Aeroporto Papola in Brindisi.
Airlines: Met KLM vanaf Amsterdam, Ryanair vanaf Eindhoven of Brussel, Jet Air vanaf Brussel en Air Berlin vanaf de Düsseldorf, Munster en Keulen (bekijk alle low-cost vluchten naar Italië).
Vanaf het vliegveld rijdt een rechtstreekse bus in 40 minuten naar Lecce (€ 6,-). Met de trein is ook mogelijk maar dan moet eerst de bus vanaf het vliegveld naar het station genomen worden. De reistijd is ongeveer gelijk.

Lees meer over de regio van Lecce, Apulië (Puglia)

Zo uit de vakantiefolder, Otranto in Apulië
Zo uit de vakantiefolder, Otranto in Apulië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button