NieuwsToscaneVakantie

Verdronken dorp haalt even adem

Misschien heb je dit jaar je Italiëreis een keertje overgeslagen. Maar plan je viaggio voor 2021 dan eens rond de kust bij Massa, Toscane. Het nabij gelegen stuwmeer Lago di Vagli wordt namelijk na 27 jaar weer drooggelegd voor onderhoud aan de dam.

Als het water zakt komt langzaam het verdronken dorp Fabbriche di Careggine weer tevoorschijn, een spectaculair gezicht. Sinds 1947 ligt dit stadje op de bodem van het kunstmatige meer en nadien heeft de elektriciteitsmaatschappij Enel het in 1958, 1975, 1983 en 1994 drooggelegd.

Verdronken dorp haalt even adem
Het water gaat in 2021 weer zakken.

Oorspronkelijk was het een dorp van smeden uit de regio Brescia, die er al sinds de 13e eeuw het ijzer uit de Monte Tambura bewerkten. Toen daar begin 19e eeuw geen brood meer in te verdienen viel trokken mensen al weg. Door de winning van marmer begin 20e eeuw leefde het nog even op.

Na de bouw van de 92 meter hoge dam, werden de 146 inwoners verhuisd naar het nieuwe dorp Vagli Sotto. Het onderwaterdorp wordt ook wel Paese fantasma genoemd, spookdorp. Sommigen beweren dat er vreemde dingen en wonderen zijn gebeurd toen het water steeg in 1953. Bij laag water stak de vierkante klokkentoren van San Teodoro soms al boven het oppervlak uit, zoals we dat ook kennen van het Lago di Resia op de grens van Italië en Oostenrijk.

Volgend jaar kan je een wandeling maken door het dorp dat ligt in een schitterende omgeving.

Update januari 2023

Het leegpompen is al diverse keren uitgesteld. Nu tot 2024 luidt de berichtgeving.

Reschensee

Verdronken dorp haalt even adem
Een bekende foto van een ander ondergelopen dorp dat onder de Reschensee/Lago di Resia ligt in Zuid Tirol.

Het symbool van de streek Val Venosta in het Italiaanse Zuid-Tirol, is het Lago di Resia of Reschensee in het Duits. Uit dit meer verrijst een Romaanse kerktoren uit het jaar 1300. In de zomer is deze omgeving een paradijs voor wandelaars, vissers, fietsers en windsurfers, en in de winter is het een hotspot voor schaatsers, snow-kiters en langlaufers.

Het meer ontstond na de bouw van een stuwdam in 1950. De toren is het enige dat nog zichtbaar is van het dorp Curon/Graun, dat samen met het grootste deel van Resia/Reschen onder water is komen te staan. Het meer kreeg vorig jaar wereldwijde bekendheid nadat er een gelijknamige horrorserie over Curon op Netflix verscheen. Ook hier pompt de elektriciteitsmaatschappij het meer af en toe leeg voor werkzaamheden en dat levert altijd een bijzonder schouwspel op. In 2021 liepen omwonenden over de restanten van het dorp, over trappen, kelders en muren.

Verdronken dorp haalt even adem

Verdronken dorp haalt even adem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button