NieuwsSardiniëSmaken

Verboden kaas met maden. Casu Marzu van Sardinië

De Sardijnen houden er zo hun eigen eetgewoontes op na. Dat heeft door de eeuwen geresulteerd in veel lekkere maar ook een paar opmerkelijke Sardijnse specialiteiten. De Casu marzu bijvoorbeeld, Sardijns voor rotte kaas. Een schapenkaas die men extreem lang laat rijpen, tot er door het rottingsproces larven van de kaasvlieg in nestelen! De kaas staat daarom op de officiële EU-lijst van ‘bedorven kazen’ en mag daarom niet worden verhandeld. De reden hiervoor is met name dat tegenwoordig de larven speciaal in de kaas geïnjecteerd worden om Casu Marzu te maken.

De larven die zich erin vestigen breken veel van de vetten af en maken de kaas zeer zacht, soms stroperig, terwijl er vaak vocht (lagrima genoemd) uit sijpelt. De maden zijn kleurloos en meten ongeveer acht millimeter. Ze kunnen echter zeer hoog (tot 15 centimeter) springen, zodat er wel als grap gezegd wordt dat degene die de kaas eet zijn ogen dient te bedekken, want de kaas wordt verkocht en opgediend met de maden er nog in. Deze worden echter niet opgegeten.

De Sardijnen houden er zo hun eigen eetgewoontes op na.
Eet smakelijk…

Sommigen halen de larven er voor consumptie eerst uit, velen echter niet. Dit kan men doen door de kaas te verpakken in een plastic luchtdichte zak. De stikkende larven zullen uit de kaas in de zak springen en veroorzaken een zacht aanhoudend tikkend geluid. Wanneer dit ophoudt zijn alle larven dood en uit de kaas gesprongen.

Casu marzu eet men bij voorkeur met een stuk krokant brood (het dunne pane carasau van Sardinië) en een glas Canonnau, een sterke wijnsoort (zie ons artikel). De smaak is zeer pittig. Een echte mannenkaas noemen de Sardijnen het daarom. Ouderen of zieken wordt het afgeraden de kaas te eten.

Gevaarlijk

De gemiddelde mens kan de consumptie van deze kaas goed verdragen. De stoffen kunnen echter sterke allergische reacties teweegbrengen en de rijping/rotting hoeft weinig verder voort te schrijden om de kaas werkelijk giftig te maken. Bovendien kunnen de larven de spijsvertering overleven en daardoor lichamelijke klachten veroorzaken. Om die redenen, en ook omdat het door zijn bereidingswijze als een bedorven product wordt gezien, is de verkoop ervan een tijd lang illegaal geweest, volgens de Europese en dus ook Italiaanse regels. Op Sardinië wordt de kaas nog steeds rijkelijk geconsumeerd.

Nederland heeft ook een verboden kaas: de Texelse schapenkaas mét ontlasting. Hiervoor worden enzymen uit de ontlasting van schapen gebruikt. Ook die kaas is verboden, maar wordt soms nog wel gemaakt voor illegale diners…

Sardijnse delicatessen die wel legaal in Nederland te krijgen zijn bestel je bij Gransardegna.

Verboden kaas met maden. Casu Marzu van Sardinië

Verboden kaas met maden. Casu Marzu van Sardinië

Een reactie

  1. Sasliccia Sarda wordt hier vergeten zeker de verse variant voor op de Barbeque heerlijk.
    Deze worst word gemaakt en er zit onderanderen anijs in gewoon Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button