NieuwsRegio'sStedenVakantieVenetiëVeneto

Venetië opent langste gebouw na 500 jaar

Vast en zeker dat je de buitenkant wel eens hebt gezien maar nu gaat het bekende Procuratie Vecchie van Venetië, op het San Marcoplein, voor het eerst open voor het publiek. Dat heeft 500 jaar geduurd…

Een paar weken geleden ging de poort van het gebouw open na een uitgebreide renovatie die vijf jaar duurde. Het gebouw is net zo lang als het San Marco plein en met z’n 150 meter ook het langste van de stad. Het werd in de 12e eeuw gebouwd voor de procureurs van San Marco. Die beheerden het bezit van de kerk. In 1512 brandde het af maar een kleine 20 jaar later was het al herbouwd. Het opvallend lange en statige gebouw werd door Napoleon ooit ‘de salon van Europa’ genoemd omdat er veel notabelen en politici kwamen.

Bezoek

Tegenwoordig zijn er kantoren op de tweede en derde verdieping van het gebouw. De bekende verzekeringsmaatschappij Generali huist er al sinds 1832 en die betaalde mee aan de verbouwing. Bezoekers mogen nu de vierde (de bovenste) verdieping zien waar een permanente tentoonstelling is. Het gebouw is prachtig hersteld met veel aandacht voor de originele Venetiaanse terrazzovloeren, het pleisterwerk en de fresco’s.

Er zijn verschillende zalen en een erg mooi café. Daarin zie je de originele houten balken en kijk je uit op het San Marco plein. Het paviljoen op het dak is ook zeer de moeite waard voor het uitzicht op een van de mooiste steden ter wereld. Noemenswaardig is ook het kunstwerk van Edoardo Tresoldi met de titel Monument dat je op de trap tegenkomt. Hij is bekend vanwege zijn creaties van gaas.

Bekijk tot slot zeker ook nog even de tuinen aan de oevers van het Canal Grande. Die waren lang aan hun lot overgelaten maar nu mooi hersteld. Je kan er komen door lang verborgen gang tussen het plein en de koninklijke tuinen uit tijd van Napoleon.  

Gratis toegang!

De bovenste verdieping is elke dag open, behalve op dinsdag. De toegang is gratis! Alleen voor bepaalde tentoonstelling of concerten moet je soms een kaartje kopen.

foto: David Chipperfield Architects
Fotocredit: David Chipperfield Architects
foto: David Chipperfield Architects

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button