NieuwsVenetië

Venetië legt motorboten aan banden

In ons eigen Giethoorn, het ‘Venetië van het Noorden’, is de verhuur van boten met benzinemotoren al een tijdje verboden. Met een zogenaamd fluisterbootje geniet je daar optimaal van de natuur.

In het echte Venetië leggen ze de motorboot nu ook aan banden. Onder meer om erosie aan de gebouwen en funderingen van de stad tegen te gaan. Afgelopen zondag was het voor het eerst stil op de Canal Grande. Enkel het geluid van kabbelende bootjes met elektrische motoren en uiteraard de verbale uitspattingen van de gondeliers, die wel mochten varen, verstoorde de zondagsrust.

De stilte als gevolg van een tijdelijk motorbootverbod was weliswaar van korte duur, alleen zondag van tien tot drie, maar het is een begin van een poging om het totale vaarverkeer in de lagune te verminderen. De stad zinkt zoals bekend al langzaam en de golfslag die alle boten veroorzaken versterken dat proces alleen maar.

Initiatiefnemer was de organisatie Italia Nostra (Ons Italië) die het erfgoed wil beschermen. Men hoopt met deze actie ook op meer aandacht voor duurzaam aangedreven vaartuigen.

Op de foto boven een elektrisch aangedreven boottaxi die door de regionale overheid werd aangeschaft om het goede voorbeeld te geven.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button