Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Veelzijdige muzikale vrijbuiter Vinicio Capossela 14 april in De Melkweg

De kans is groot dat u nog niet eerder van Vinicio Capossela hoorde maar deze veelzijdige artiest is een introductie meer dan waard. “Italië’s grootste geheim”, schreef de Sunday Times al een keer over hem. Een muzikale vrijbuiter noemen ze hem ook, reiziger langs vele muziekstromen. 14 april treedt hij op in de Melkweg in Amsterdam.

Capossela is misschien wel de meest excentrieke Italiaanse muzikant. Zijn optredens zijn regelrechte shows. Een mix van muziek, cabaret en theater. Capossela is naast muzikant namelijk ook schrijver en filmmaker.

De nu 47-jarige Italiaanse wereldburger werd geboren in Duitsland maar verhuisde al snel naar Italië. Zijn familie komt uit een dorp in het zuiden van Italië, uit Calitri, gelegen tussen Napels en Foggia, vertelde hij vorig jaar in een interview.  “Als kind luisterde ik naar Italiaanse zangers als Renato Carosone, een zanger van voornamelijk Napolitaanse liedjes; later naar traditionele ouderwetse dansmuziek, Italiaanse bruiloftsmuziek, Italiaans Amerikaanse crooners als Louis Prima en grote Italiaanse singer-songwriters als Fabrizio De André en Mateo Salvatore. Ook Italiaanse operettes en opera’s vond ik prachtig” 

Veel show in Caposella s optredens. Tijdens zijn vorige tour bouwde hij het geraamte van het schip op het podium en liet hij een scheepsboeg met piano de zaal insteken.
Veel show in Caposella’s optredens. Tijdens zijn vorige tour bouwde hij het geraamte van het schip op het podium en liet hij een scheepsboeg met piano de zaal insteken.

Tom Waits
Dat Tom Waits als grote voorbeeld geldt voor de nu 47-jarige Italiaanse singer-songwriter, staat ook buiten kijf. In het verleden toonde hij zijn bewondering voor het werk van deze Amerikaanse troubadour al vaker, door samen met Tom Waits-gitarist Marc Ribot meerdere liedjes uit het rijke songrepertoire van Waits op te nemen.

De Tom Waits vergelijking spreekt hem zelf niet zo aan. “Ik maak muziek die verontrust zoals de Griekse rebetika en tango, maar niet de tango die gemaakt is om op te dansen, maar de eerste primitieve tango uit Buenos Aires. En de liederen van de slaven. Je kunt niet zeggen dat ik één musicus of schrijver als inspiratie heb”. 

Caposella, kapitein van zijn musici

Show
Inmiddels staat Capossela al ruim 20 jaar op het podium als, zoals hij het zelf omschrijft,  kapitein van zijn musici, die hij als zijn bemanning beschouwt. Die bemanning komt uit alle hoeken van de wereld wat de diversiteit van zijn muziek nogmaals benadrukt.

Vinicio Capossela is een uitstekende en creatieve live‐perfomer. Capossela: “Elke show moet een belevenis zijn. Ik houd ervan het publiek angst aan te jagen om ze vervolgens weer veilig te laten voelen en ze omhelzend als vrienden weg te zien gaan” aldus Capossela. Zijn extravagante optredens op het snijvlak van rock en theatrale podiumkunsten ontvangen van ieder publiek gejuich en ovaties. Griekse CD
Capossela bracht onlangs een nieuwe CD uit geïnspireerd op de Griekse Rebetikomuziek.
Rebetiko is ontstaan in het Griekenland van de jaren ’20 en wordt ook wel de Griekse blues genoemd, niet te vergelijken met de Sirtaki. In de soundtrack van de film Pulp Fiction zit de wereldwijd bekendste Rebetiko-hit, Misirlou.

Na ‘de zee’ van zijn vorige album, nu ‘de haven’, zegt Capossela over het werk. “Havens zijn voor muziek wat pollen zijn voor bloemen. Dit album in het Grieks is een eerbetoon aan alles wat we aan de Griekse beschaving te danken hebben. De Rebetiko bijvoorbeeld. Voor mij een van de meest geweldige genres ooit. Rebetiko Gymnastas is als een spirituele oefening naar onze identiteit. We mogen nooit vergeten dat we uniek zijn, een oorsprong hebben. We moeten niet bang zijn om te leven”.

Het album is opgenomen in de Sierra Studios in Athene met bekende Griekse musici zoals de zanger Kaiti Ntali, grote ster van Rebetiko. Was u ooit gymnasiast dan kunt u de taal weer even ophalen want in het boekje staan ook Griekse teksten. 

Teksten naar het Nederlands vertaald
Vinicio Capossela is met zijn Rebetiko Gymnastas Tour live te zien in Amsterdam. Il Giornale is erg nieuwsgierig en gaat een kijkje nemen tussen de waarschijnlijk talrijke Italiaanse bezoekers. Al was het maar om ons Italiaans én Grieks weer even op te halen. Alle bezoekers ontvangen ook de Nederlandse vertaling van zijn fraaie poëtische teksten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button