FlorenceKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsStedenToscaneVakantie

Vasariano passage in Florence misschien open voor publiek

De directeur van het Uffizi museum in Florence wil dat de Vasariano passage voor iedereen toegankelijk wordt. Nu mogen alleen speciale groepen met gids tegen een stevige prijs, verheven boven het volk, naar de andere kant van de Arno lopen.

Wie wel eens in Florence is geweest heeft natuurlijk het Uffizi en de Ponte Vecchio gezien. Vanuit het voormalige paleis Palazzo Vecchio loopt een speciale gang van in totaal 1 kilometer lang die bovenop de brug is gebouwd en voert naar de andere kant van de rivier, naar het Palazzo Pitti. Het bouwwerk werd in 1565 gebouwd door de familie de Medici die de gang gebruikten om privé tussen hun paleizen te kunnen pendelen. Directeur Eike Schmidt van het Uffizi wil nu aparte kaartjes verkopen, los van het museumbezoek, voor een wandeling door de Corridoio Vasariano. Die worden dan een stuk goedkoper dan de 100 euro die het nu soms kost om met een gids even het gevoel te hebben van Florentijnse adel te zijn.

Hij liet ook weten de zelfportretten die nu in de gang hangen terug te willen brengen naar hun oorspronkelijke plek in het museum. De kunstwerken uit de collectie die door kardinaal Leopoldo dei Medici zijn verzameld staan nu te veel bloot aan grote temperatuurverschillen in de zomer en winter.

Vanuit de ‘VIP-passage’ heeft de bezoeker een uniek uitzicht over de stad, de heuvels en op de rivier laat Schmidt weten. “Kunst en cultuur is er voor iedereen”, was een van zijn antwoorden op kritische vragen want het plan werd niet overal positief ontvangen. Burgemeester van Florence Dario Nardella steunt het plan wel net als cultuurminister Franceschini.

Wanneer de gang precies toegankelijk wordt is nog niet bekend.

[divider][divider]

UPDATE 9 augustus 2016

De gang werd op last van brandweer in juli gesloten vanwege veiligheidsrisico’s. Begin augustus werd de gang weer geopend maar de toegang is beperkt tot groepen van maximaal 22 personen waarvan minimaal twee personen een opleiding voor brandveiligheid genoten hebben. De openstelling op deze wijze duurt tot eind november.

CORRIDOIO florence kaartje
De gang voert van het Palazzo Vecchio, door het Uffizi, over de Ponte Vecchio naar het Palazzo Pitti. Klik om te vergroten

 

 

Corridoio-Vasariano2

vasariano-gang binnenkant
De binnenkant van de gang met een serie kunstwerken aan de wand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button