Nieuws

Vanuit Rome correspondent Rop Zoutberg

Vanuit Rome correspondent Rop Zoutberg… U heeft misschien de opvolger van Andrea Vreede al een paar keer in beeld gezien, het is Rop Zoutberg, die tot voor kort vanuit Madrid het nieuws over Spanje bracht. Wij stelden hem een paar vragen over zijn nieuwe uitdaging.

Wat was het beste advies dat Andrea in haar overdracht schreef?

“Ik heb niet echt een overdracht van Andrea gekregen, maar iedereen raadt me wel aan om met veel geduld mijn eerste stappen in Italie te zetten. Alles gaat langzaam – de bureaucratie is enorm. Ik ben deze eerste weken dan ook alleen maar kwijt met het organiseren van allerlei praktische zaken. Het begon met een fiscaal nummer en daarna kwam ik tot over mijn oren in het volgende probleem: de inschrijving bij de gemeente. Ik hoop dat het niet te lang gaat duren allemaal, want zonder inschrijving bij de gemeente krijg ik geen bankrekening, en zonder bankrekening geen telefoonlijn. Ik heb zo het gevoel dat er nog wel enige tijd voorbij zal gaan voor ik die praktische zaken zo’n beetje voor elkaar krijg.”Hoe zie je Italië?

“Ik zie Italië voorlopig als erg chaotisch, al is dat natuurlijk een voorspelbaar beeld. Het eten is (even voorspelbaar) net zo goed als je van tevoren bedenkt. Zelfs beter dan dat. Verder zie ik een land in de wurggreep van de economische crisis. Premier Monti doet natuurlijk alles om het land overeind te krijgen, maar de vraag is hoeveel ruimte hij daarvoor krijgt. Hoe flexibel zijn de financiële markten, en hoe reageren ze op alle hervormingen? Hoe wordt er in eigen land naar de premier gekeken? Er zijn grote financiële problemen in de regio, die de Italiaanse regering nog goed kunnen opbreken. Ik ben ook wel erg benieuwd hoe de verkiezingen volgend jaar gaan aflopen.”

Cefalu Sicilie
Cefalù Sicilië

Is er een onderwerp waar je nu al naar verlangt?

“Ik heb momenteel vooral erg veel zin door Italië te gaan reizen. De kaart van het land is nog een grote onbekende voor me. Ik was al in Genua, Milaan, Toscane en Rome, maar verder weet ik echt nog niets. Ik kijk met name uit naar mijn eerste bezoek aan het zuiden van het land, vooral Sicilië. En ook eens zien of ik de Italianen daar versta. Dat wordt de volgende uitdaging.”

Lees ook het boeiende interview met Rop’s voorganger, Andrea Vreede.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button