Kunst & CultuurKunst, film, muziekLazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Van Gogh tentoonstelling Rome verlengd

De record brekende Van Gogh tentoonstelling in het Palazzo Bonaparte in Rome, wordt tot 7 mei verlengd. Aanvankelijk zouden de deuren deze maand sluiten.

De Nederlandse schilder blijkt, naast het Colosseum, het Pantheon en de Trevifontein, een grote toeristentrekker voor de stad. In de eerste week na opening werden meer dan 30.000 tickets verkocht voor de nieuwe expositie. Daarmee heeft organisator Arthemisia zijn eerste grote hit in de tentoonstellingsruimte van het Palazzo Bonaparte te pakken, met dank aan het Kröller Müller Museum in Otterlo. Maria Teresa Benedetti en Francesca Villanti hebben de Van Gogh-tentoonstelling samengesteld en haalden meerdere beroemde werken van de kunstenaar naar Rome, waaronder zijn Zelfportret uit 1887. De tentoonstelling reconstrueert aan de hand van zestig werken en vele biografische getuigenissen het menselijke en artistieke verhaal van de schilder. Op die manier wilden Benedetti en Villanti de universele grootheid van de Nederlandse kunstenaar aantonen.

Klimaatprotest

Het moet gezegd, de klimaatactie van afgelopen november heeft de tentoonstelling extra aandacht opgeleverd. Een vreemde controverse. Enkele klimaatactivisten gooiden soep op het schilderij De Zaaier, waarna ze zich vastlijmden aan de muur. ‘Aandacht voor het milieu,’ was de grote boodschap, maar het gebruikte middel werd niet gewaardeerd. Hoewel het schilderij, dat achter glas hangt, niet beschadigd raakte, hekelde cultuurminister Sangiuliano de actie in scherpe bewoordingen. “Kunst aanvallen is een verachtelijke daad die krachtig moet worden veroordeeld.”

Overigens zijn ook elders in de stad werken van Van Gogh te vinden. Zo hangen in de Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea onder meer L’Arlesiana (Een vrouw uit Arles) en het fraaie ll Giardiniere (De Tuinman).

Palazzo Bonaparte

Palazzo Bonaparte links op de foto van het Piazza Venezia waar de expositie is

Het volledig gerestaureerde Palazzo Bonaparte was in 2020 nog maar een paar maanden open toen het alweer moest sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. De deuren bleven gesloten maar dit voorjaar mochten ze eindelijk open.

Het Paleis van Bonaparte ligt aan de Via del Corso Piazza Venezia naast het Piazza Venezia. Het paleis is vernoemd naar zijn bekendste bewoner, Maria Laetitia Ramolino, moeder van keizer Napoleon Bonaparte.
Het werd in 1660 gebouwd door architect Giovanni Antonio De Rossi in opdracht van de familie d’Aste. Daarna was het eigendom van verschillende families. Het kwam uiteindelijk in handen van een oom van Napoleon. Die liet zijn (half) zus, de moeder van Napoleon, er in wonen toen ze werd verbannen uit Frankrijk, nadat haar zoon de slag bij Waterloo verloor. Ze stierf in Rome in 1836.

Van Gogh tentoonstelling Rome verlengdGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button