Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Van Gogh naar Milaan

Tijdens zijn leven kwam hij nooit in Italië maar zijn werk is er niet minder geliefd om bij de kunstminnende Italianen. Vanaf 18 oktober 2014 is er daarom een tentoonstelling van Vincent van Gogh te zien in het Palazzo Reale in Milaan. Het merendeel van de schilderijen en tekeningen komen uit het Kröller-Müller Museum in Otterlo, aangevuld met werken uit vele internationale musea.

Te zien zijn o.a. het Zelfportet (1887), Landschap met korenschoven (1900),  het Portret van Joseph Roulin (1889) en Stilleven rond een bord met uien (1889). Het thema van de tentoonstelling richt zich op de verschillende fasen van het landelijke leven, geïllustreerd door het ploegen, zaaien en oogsten, symbolen van de mens die de cycli van de natuur domineert. Het resultaat is een complexe dialoog tussen de mens en natuur.

De tentoonstelling laat de evolutie zien die het werk van Van Gogh doormaakte met een van zijn eerste schilderijen. Maar ook zijn ontmoeting daarna met het impressionisme en het neo-impressionisme van Seurat en Signac. Het eindigt met de Arles periode en zijn opname in de inrichting van Saint-Remy, waar hij stierf.

italiaanse vrouw van gogh
Van Gogh schilderde ooit deze Italiaanse vrouw.

Niet te zien is overigens het werk Italiaanse vrouw waarop hij Agostina Segatori schilderde.

Van Gogh in handen van de Maffia

In 2010 maakte de Italiaanse politie bekend dat de twee schilderijen van Vincent van Gogh die in 2002 uit het Van Gogh Museum werden ontvreemd, waarschijnlijk in handen zijn van de Italiaanse Camorra. Onderzoek van de Italiaanse politie weest uit dat de werken in opdracht van de maffia zijn gestolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button