Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)NieuwsRegio'sVakantie

Vakantie in de Val Venosta-Vinschgau

Lang, heel lang geleden werd de regio van Val Venosta/Vinschgau, gelegen in Zuid-Tirol ofwel Südtirol al bewoond. Kelten, Romeinen en Raetiërs bouwden er hun kloosters, kastelen en boerenhoeven. Daarom is er hier tegenwoordig sprake van een ontmoeting tussen levende tradities en creatieve, moderne geesten. Il Giornale trok de wandelschoenen aan en sprong vervolgens op de fiets. Welkom in Val Venosta! 

Het symbool van deze streek is het Resiameer of de Reschensee. Uit dit meer verrijst een Romaanse kerktoren uit 1300 (zie foto boven). In de zomer is deze omgeving een paradijs voor wandelaars, vissers, fietsers en windsurfers. In de winter is het een hotspot voor schaatsers, snow-kiters en langlaufers. Het meer ontstond na de bouw van een stuwdam in 1950. De toren is het enige dat nog zichtbaar is van het dorp Graun, dat samen met het grootste deel van Resia/Reschen onder water is komen te staan. In mei 2021 was het meer in het nieuws omdat het werd leeggepompt. Dat leverde bijzondere beelden op.

Val Venosta is een waardige vertegenwoordiger van de natuurlijke diversiteit in Zuid- Tirol. Langs het uitgestrekte dal liggen de imposante bergreuzen, de een nog hoger dan de ander. Het nationale park Stelvio/ Stilfserjoch is het grootste beschermde natuurgebied van Italië en een van de grootste natuurgebieden in de Alpen. Er is dan ook een grote keus aan outdooractiviteiten. Er kan stevig worden doorgestapt, maar ook rustige wandelingen op de Monte Sole/Sonnenberg behoren tot de mogelijkheden, met uitstapjes naar afgelegen dorpjes in de zijdalen. Voor fietsers zijn er vele uitdagende routes uitgezet.

Waalwegen

Een van de waalwegen langs een irrigatiekanaal

Het klimaat is een droog alpineklimaat met veel zon, wind en milde temperaturen. Van de lente tot de late herfst is het mogelijk om te wandelen op de zonovergoten paden van de berg Monte Sole/Sonnenberg met zijn unieke flora. Waalwegen (paden langs irrigatiekanalen, red.) zijn populaire wandelroutes. Ze voeren langs de bergen, maar hebben zelf geen steile hellingen. De paden lopen parallel aan de smalle, kronkelige kanalen, die ooit werden gebruikt om de landbouwgebieden van water te voorzien.

Vanwege het droge klimaat van zou er zonder deze irrigatiekanalen vroeger vaak sprake zijn geweest van watergebrek. Tegenwoordig kan er het hele jaar door worden gewandeld op de waalwegen. Bezoekers kunnen genieten van een schitterend uitzicht op de omliggende majestueuze bergketens en dalen. Vooral geliefd zijn de waalwegen rond Malles/Mals, Glorenza/Glurns, Sluderno/ Schluderns en Senales-Ciardes/ Tscharser Schnalswaal (een route van elf kilometer). Er is een heel netwerk van gezinsvriendelijke wandelpaden en bergroutes, dat staat afgebeeld op de interactieve wandelkaart van Val Venosta, Terra Raetica, waarmee je een ideale wandeltocht kunt samenstellen.

Hogerop

De befaamde weg naar de Stelvio

Voor wie het hogerop zoekt vindt een keur aan bergtochten en hooggelegen reisdoelen voor de meer ervaren bergbeklimmer. De hoogste toppen van Zuid-Tirol bevinden zich in de Ortlergroep. Ook de zuidelijke uitlopers van de Ötztaler Alpen, het nationale park Stelvio  Nationalpark Stilfserjoch) en de Sesvennagroep zijn binnen bereik. Ooit lag dit gebied op een belangrijke Romeinse handelsroute, de Via Claudia Augusta. Thematische wandelpaden nodigen de bezoeker uit om de culturele verscheidenheid van de regio te ontdekken.

Val Venosta per fiets

Wil je een wat groter gebied verkennen dan is de fiets een goede keuze. Het is een relatief langgerekt gebied, ideaal om per fiets te verkennen. In het dal hoef je geen professional te zijn. Wie de lat hoger legt haalt zijn hart op met pittige routes voor racefiets en mountainbike.

Tegenwoordig is de oude Romeinse weg Via Claudia Augusta een populaire fietsroute. De paden langs de oude irrigatiekanalen (waalwegen in het Duits) en de Stundenweg-route (Sentiero delle Ore) zijn aantrekkelijk voor wandelaars. Ze voeren langs het historische stadje Glorenza, met zijn permanente tentoonstelling over de kunstenaar Paul Flora.

De steengroeve bij Lasa/Laas is een bron van puur en kostbaar marmer. Op markten bieden kwekers en handelaren allerlei plaatselijke specialiteiten aan, waaronder brood uit Val Venosta (ooit de graanschuur van Tirol).
De beroemde panorama-pasweg van Stelvio/Stilfser joch is een van de oudste routes in de Alpenregio.

Musea en informatiecentra vertellen hun verhalen over het leven langs de grens. En bij de Passo Resia worden er rondleidingen gegeven in bunkercomplexen uit beide wereldoorlogen. Perfect voor de lente en zomer is de BikemobilCard voor treinreizen en fietsverhuur. De spoorwegen in Val Venosta bieden namelijk op zeven treinstations langs de route huurfietsen aan. Met die kaart kan je gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer en van huurfietsen.

Cuisine

In de dalen zien we veel fruitteelt en wijnbouw. Ze strekken zich uit over de hele streek. Maar ook abrikozen, noten, vijgen en peren (zoals de zoete palapeer) groeien op de losse, droge bodem tussen Malles en Silandro/Schlanders. Door het microklimaat met zijn zonnige dagen en koele, winderige nachten, rijpt het fruit zeer langzaam. De hoogste landbouwgebieden bevinden zich op meer dan duizend meter hoogte.

Ook de aardbeien uit Val Venosta zijn heerlijk. Vooral die uit het hoog-alpine Martello/Martelltal hebben een heel bijzonder aroma. De gebieden waar de aardbeien worden verbouwd, liggen op verschillende hoogten waardoor de oogsten overvloedig zijn. 

Brood uit Val Venosta, ooit de graanschuur van Tirol

Alta Via Val Venosta

De hooggelegen route Alta Via Val Venosta biedt de echte wandelliefhebbers een unieke ervaring. Deze meerdaagse, 108 kilometer lange trektocht biedt een schitterend uitzicht op de Ortlergroep. De tocht voert van het laagste punt van Val Venosta naar de Passo Resia/Reschenpass bij het drielandenpunt. Je passeert een grote verscheidenheid aan vegetatie. Wandelaars en natuurliefhebbers genieten van een prachtig uitzicht op de hoge gletsjers.

LIGGING & BEREIKBAARHEID

Het cultuurgebied Val Venosta is eenvoudig te bereiken met de auto, maar ook met de bus of de trein.

VOORDEELKAARTEN

Ontdek de vele voordeelkaarten van de culturele en ecologische regio Zuid-Tirol. Ideaal voor wandelaars en fietsers. Zo zijn er de MobilCard, de MuseumobilCard, de BikemobilCard en de VenostaCard.

BIKESHUTTLE

De Bikeshuttle Service is een shuttle-dienst die je vervoert naar een aantal geselecteerde beginpunten voor uitstapjes in Val Venosta. De afzonderlijke etappes van de Alte Via Val Venosta zijn ook ideaal voor dagtochten, die eenvoudig ondernomen kunnen worden vanuit de dorpjes in Val Venosta, waar de bezoekers tevens kunnen genieten van allerlei culinaire hoogtepunten.

BIKEMOBILCARD

Handig voor fietsers die tussendoor per trein willen reizen. Meer informatie is te vinden op www.bikemobilcard.info

ACCOMMODATIES

Het cultuurgebied Val Venosta kent een grote variëteit aan accommodaties, die altijd van de hoogste kwaliteit zijn. Het aanbod loopt uiteen van vakantieboerderijen, relaxte campingvakanties, appartementen met halfpension tot aan luxueuze wellness-hotels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button