Italiaanse modeKunst & CultuurNieuwsVenetiëVeneto

United Colors of Rem Koolhaas in Venetië onder vuur

In 2008 kocht Benneton het voormalig handelshuis Fondaco dei Tedeschi vlakbij de Rialtobrug in Venetië, dat tot vier jaar geleden dienst deed als het hoofdkantoor van de posterijen. Het kledingconcern vroeg architect Rem Koolhaas om het pand uit de dertiende eeuw te verbouwen tot een Benneton ‘megastore’. Een project van ruim honderd miljoen euro dat onder meer voorziet in twee grote roltrappen in het eeuwenoude pand. Het Rotterdamse bureau OMA van Koolhaas wil verder twee nieuwe ingangen maken en het dak gaat open om een groot terras te maken met uitzicht op de stad.

De gemeente was blij met de verbouwing omdat het (nog) meer toeristen naar Venetië zou aantrekken. De stad is nadat het steeds minder geld uit Rome krijgt op zoek naar private sponsoren voor het herstel van monumentale gebouwen.

Koolhaas plaatst roltrappen in eeuwenoude pand in Venetië
Koolhaas plaatst roltrappen in het eeuwenoude pand

Onder vuur

Maar nu ligt het het project onder vuur van de Italia Nostra (ons Italië), een invloedrijke organisatie die cultureel erfgoed wil beschermen. Italia Nostra stelt dat de plannen de fysieke en historische integriteit van het gebouw aantasten en wil dat ook juridisch hard maken. In april wees het Comitato per i Beni Architettonici del Ministero dei Beni Culturali al een aantal elementen uit het plan van Koolhaas af op basis van de grote aanpassingen en het ontbreken van een historische analyse van het gebouw.

Koolhaas blijft het oorspronkelijke plan verdedigen maar de datum voor de start van de verbouwing, december 2012, lijkt door de nieuwe oppositie niet gehaald te worden. De verbouwing moet vier jaar gaan duren.

Venetië zoekt geld voor restauraties

De enorme bezuinigingen van de Italiaanse regering treffen ook de fondsen voor de restauratie van cultureel erfgoed. Venetie zoekt daarom private sponsoren voor de restauratie van ondermeer de Brug der zuchten (Ponte dei Sospiri), het Dogepaleis ( Palazzo Ducale) de Rialtobrug en de  Campanile van Venetië, de prominente klokkentoren op het San Marcoplein.

De Rialtobrug met op de achtergrond het Fondaco dei Tedeschi


Modemerken investeren in cultureel erfgoed

De oprichter van het kledingmerk DieselRenzo Rosso heeft al aangeboden de restauratie van de uit 1591 stammende Rialtobrug te sponsoren. Meer dan 60.000 bezoekers per dag (!) hebben de conditie van de brug geen goed gedaan.

Het mode-conglomoraat van Francois Pinault (o.a de merken Gucci, Balenciaga and Stella McCartney) kocht al eerder het Palazzo Grassi en verbouwde dat tot een museum waar dit najaar de eerste tentoonstelling wordt gehouden.
Ook merken als Bulgari, Replay, Palazzetti en Prada investeren in historische gebouwen in Venetië.

Lees ook: Remkool directeur van de Architectuurbenniale van Venetië 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button