NieuwsToscaneVakantie

Unieke vlakke fietsroute in Toscane voert langs eeuwenoude beschaving

Bij een fietstocht door de glooiende Toscaanse heuvels denk je meteen aan minimaal twintig versnellingen en het liefst een elektrisch model om de hellingen te bedwingen. Maar het kan ook makkelijk! Een uniek fietspad van 62 kilometer van Chiusi naar Arezzo telt een hoogteverschil van maar twintig meter. De bijzondere route loopt namelijk door een drooggelegde rivierbedding. Net als wij hebben de Italianen hier land herwonnen op het water!

Het fietspad Il Sentiero della Bonifica

Ooit was Val di Chiana, de vallei in Zuidoost-Toscane tussen Arezzo, Montepulciano, het meer van Trasimeno en Cortona, één groot moeras waar de malariamug vrij spel had. Het insect ontleent zijn naam trouwens aan de ‘slechte lucht’ = Mal-aria, die de moerassen doorgaans kenmerken. Droogleggen was een van de oplossingen om het vruchtbare land te gebruiken zonder de vervelende ziekte-overbrenger.

Waterbouwkundig ingenieurs begonnen in de 16e eeuw, in opdracht van de familie De’ Medici, met het ontwateringsproces dat later werd voortgezet door de Groothertog Leopold van Toscane. Ze bouwden een indrukwekkend afwateringssysteem dat de vallei omtoverde tot een belangrijk landbouwgebied. De dorpen langs de route profiteren nu nog steeds van de opbrengsten van Moeder aarde. Een rijkdom aan kaas, fruit, olijfolie en wijn.

de route voert langs een paar meertjes
De route voert langs een paar meertjes

Centraal afvoerkanaal

Onze held Leeghwater deed het ooit met molens maar zo ver waren de Italianen in die tijd nog niet. Daarom duurde het eeuwen voordat het project af was. Zelfs Leonardo da Vinci werkte mee, aan voor die tijd vernieuwende waterbouwkundige technieken. De belangrijkste was de aanleg van het Canale Maestro, een centraal afvoerkanaal. De afwatering van het gebied werd compleet omgedraaid en mondt nu uit in de noordelijk gelegen rivier de Arno. Zoals je weet stroomt die ook door Florence.

Dat het dijkje langs hun ’meesterkanaal’ een ideale gelegenheid bood tot het aanleggen van een fietspad, was wel het laatste dat opkwam in het hoofd van de ingenieurs. De fiets krijgt pas de laatste jaren een beetje voet aan de grond in Italië. Het schiet wel op want afgelopen jaar werden er voor het eerst weer meer fietsen dan auto’s verkocht (lees bericht)

Unieke vlakke fietsroute in Toscane
In het voorjaar is het pad groen en goed te doen. Maar er kan altijd een buitje vallen natuurlijk

Van alles te zien

Unieke vlakke fietsroute in Toscane
De route Chuisi – Arezzo. Kik om te vergroten

Sportieve fietsers die een beetje doortrappen hebben de tocht in een dikke twee uur achter de rug maar dan mis je toch wel wat. Er valt namelijk van alles te zien, en niet alleen in de vertrek- en aankomstplaats. Langs het parcours liggen pittoreske stadjes waarvan er enkele weer met speciale fietspaden op de hoofdroute aangesloten zijn. Om even bij te tanken met een fijne cappuccino of smakelijke tramezzino (de witte ruitvormige broodjes zonder korst) is zo’n uitstapje noodzakelijk. Op de hoofdroute is namelijk geen uitspanning te bekennen.

Het vlakke pad loopt langs de meertjes van Montepulciano en Chiusi, paradijsjes voor vogels. Op deze plek lijkt het landschap nog het meest op het moeras dat het ooit was. De cultureel ingestelde fietser kan ook het hart ophalen. Fietsen door het landschap van de oude Etrusken, de middeleeuwen of de renaissance.

Unieke vlakke fietsroute in Toscane
Prima bewegwijzering langs de route

Praktische informatie

  • De route is ook geschikt voor kinderen en wandelaars en kent en een prima bewegwijzering.
  • Het pad zelf is van hard zand en kiezels. Een dikke band doet het hier beter dan de dunne van de racefiets.
  • Bij het begin- en eindpunt en onderweg zijn er stationnetjes die voorzien in fietsvervoer per spoor.
  • De late lente en de vroege herfst zijn de ideale jaargetijden voor dit pad. Net droog genoeg namelijk. Middenin de zomer is het te warm en vol muggen die zich ondanks de drooglegging van het moeras nog prima thuis voelen in de regenpoeltjes. Ook door het ontbreken van enige beschutting tegen de zon is in de zomerperiode geen aanrader.
  • Het nabij geleden meer van Trasimeno in de regio Umbrië biedt ook zeer fraaie fietsroutes voor alle niveau’s. Lees meer over het rondje rond het meer.
  • Ook langs de kust van Toscane is prima vlak te fietsen in het gebied tussen Pisa, Lucca en Viareggio. Lees ons artikel.
  • Fijnproevers gaan even langs bij een van de kwekers van superknoflook van wel twee kilo! Ook leuk, om de calorieën aan te vullen, de boontjes van het Trasimenomeer. Een wijn tip is de Vino Nobile uit Montepulciano waar bijna langs fietst.
  • Let ook eens op de enorme runderen, de grootste ter wereld in dit gebied. Als je ze al vrij kan zien want ze zijn goud waard en heeeeel lekker.

Bekijk de site van de route.

Oppassen voor het grootste runderras ter wereld in deze streek

Hotels in de vertrekplaats Arezzo

Booking.com
Het eind- of beginpunt is in de fraaie stad Chiusi

Unieke vlakke fietsroute in Toscane voert langs eeuwenoude beschaving

Unieke vlakke fietsroute in Toscane voert langs eeuwenoude beschaving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button