Kunst & CultuurNieuws

Unieke fototentoonstelling Italiaanse oorlogscorrespondent

Van 24 augustus tot en met 13 september zijn in het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam foto’s te zien van Pietro Del Re. Del Re (Rome , 1960) is buitenlandcorrespondent voor de Italiaanse krant “La Repubblica” en doet al jaren wereldwijd verslag van de bloedigste oorlogen. De afgelopen vijftien jaar was hij ooggetuige van de conflicten in Kosovo, Afghanistan, Iraq, Georgië, Libië, Syrië.

De bekende Nederlandse schrijfster Rosita Steenbeek schreef de volgende aanbeveling:

pietro del re foto

Pietro Del Re is een veelzijdig man. Ik leerde hem kennen toen hij in Amsterdam was om een verhaal te schrijven over de Nederlandse hoofdstad. Vol geestdrift vertelde hij over wat hij had gezien en dat het een plezier was Amsterdam per fiets te ontdekken. Even later las ik zijn onlangs verschenen roman Giallo Umbro, een detective die zich afspeelt in Umbrië. Ook uit dit boek dat een spannende geschiedenis vertelt, spreekt zijn liefde voor het leven. Niet alleen dat van de mens maar ook van de natuur. Het is een zintuiglijk geschreven boek, vol kleuren en geuren en met oog voor detail. Die eigenschappen zijn ook kenmerkend voor zijn foto’s.

In het ‘gewone leven’ is Pietro Del Re oorlogsverslaggever voor La Repubblica en aanwezig op de plekken waar de grote hedendaagse drama’s zich afspelen. Daardoor is zijn blik gescherpt en weet hij de mooie dingen nog meer op waarde te schatten. Via de foto’s die hij maakte op zijn vele reizen kunnen we met hem meekijken.

We zien de vernietigende kracht van de oorlog. We zien wat mensen elkaar aandoen en wat mensen dieren aandoen. Een soldaat met een geweer staat naast een jongen met een grote dode vis. Een vrouw lacht ons toe boven drie dode biggetjes. Maar Pietro Del Re toont ons ook beelden van hoop: twee harten met een pijl op een vernielde muur en kinderen die ons aankijken met een open blik.
Pietro Del Re laat ons met deze foto’s het leven zien in zijn vele schakeringen en uitersten.”
Rosita Steenbeek, augustus 2013

pietro del re 2

De opening van de tentoonstelling is zaterdag 24 augustus om 18.00 uur.

Istituto Italiano di Cultura 
Keizersgracht 564, Amsterdam

Openingstijden tentoonstelling: 
van ma. t/m vr. 10.00-12.00 en 14.00-18.00 uur
24 augustus tot en met 13 september
Gratis toegang
www.iicamsterdam.esteri.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button