Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Unieke bronzen beelden gevonden in Toscane

Archeologen hebben het over wereldnieuws. De ontdekking van 24 bronzen beelden in een Romeins badhuis in de gemeente San Casciano dei Bagni in Toscane. Ze zijn in perfecte staat en doen daarom al snel denken aan de twee magnifieke beelden van Riace, die in 1972 in Zuid-Italië werden opgevist.

2.300 jaar lagen de beelden misschien wel in de bodem. Ze werden beschermd tegen de elementen door een dikke laag modder die eeuwenlang standhield. Deskundigen zeggen dat deze ontdekking de geschiedenis zal herschrijven over de transitie van de Etruskische beschaving naar het Romeinse rijk. Naast de beelden vond men nog 5.000 munten van goud, zilver en brons.

De plek van de opgraving was een heiligdom met een thermale bron, dat volgens schattingen ten minste vanaf de derde eeuw voor Christus bestond en dienstdeed tot de vierde eeuw na Christus.

Meer dan 60 experts van over de hele wereld buigen zich over de vondst. De vindplaats wordt nu gesloten. In het voorjaar worden de werkzaamheden hervat.

Unieke bronzen beelden gevonden in Toscane

Nieuw licht

De archeologen van de Universiteit van Siena zeggen dat de ontdekking een nieuw licht werpt op het einde van de Etruskische beschaving en de uitbreiding van het Romeinse rijk tussen de 2e en 1e eeuw voor Christus. Die periode werd gekenmerkt door oorlogen en conflicten in de huidige regio’s Toscane, Umbrië en Lazio. De beelden tonen het bewijs dat rijke Etruskische en Romeinse families, samen baden tot de goden in het heiligdom. De beelden dragen namelijk zowel Etruskische als Latijnse inscripties. De relatie tussen de Etrusken en de Romeinen komt nu in een ander daglicht te staan.

De beelden stellen mensen voor of goden maar er zijn ook beelden van lichaamsdelen en organen. Die werden ‘geofferd’ aan de goden met de hoop op de helende werking van het thermale water van de bron.

Het ministerie voor cultuur kondigde al meteen aan nieuwe museum te bouwen ter ere van de vondst, vlakbij de vindplaats.

Unieke bronzen beelden gevonden in Toscane
foto: Italiaans Ministerie van Cultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button