LombardijeNieuwsVakantie

Unesco spoorlijn op de grens van Italië en Zwitserland

Fyra’s of niet, treinen in Italië is super. De spoorlijn loopt vaak direct langs de zee (je hebt vast wel eens op een camping gestaan waar de treinen langs denderen) of door een fraai berggebied. Samen met de Zwitsers deelt Italië de Rhätische spoorweg (Ferrovia Retica in het Italiaans). De spoorlijn bestaat dit jaar 125 jaar.  In 2008 werden twee spoorlijnen van de Rhätische spoorweg door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst: de Albulabahn en de Berninabahn.

De Bernina spoorlijn is een spoorweg in het zuiden van het Zwitserse kanton Graubünden en verbindt St. Moritz in Zwitserland met Tirano in Italië.  De lijn werd in 1910 geopend en heeft 13 tunnels en galerijen en 52 viaducten en bruggen. Het hoogste punt is bij de Berninapas op 2253 meter!

De Albula spoorlijn werd in 1904 geopend in het noordwestelijke deel en is 67 kilometer lang. Het beschikt over een indrukwekkende reeks van bouwwerken, waaronder 42 tunnels en overdekte galerijen en 144 viaducten en bruggen.

treinen italie unesco

Het gebied is een voorbeeld van hoe het spoor gebruikt is om de isolatie te doorbreken van de nederzettingen in de centrale Alpen begin 20e eeuw. Met grote en duurzame sociaaleconomische gevolgen voor het leven in de bergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button