Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)Italiaanse merenNieuwsRegio'sVakantie

Unesco Paalwoningen park nieuw uitje Gardameer

Dat het Colosseum en de toren van Pisa Werelderfgoed zijn zal je niets verbazen maar er zijn ook veel onbekende parels in Italië die deze status hebben. Neem bijvoorbeeld de prehistorische paalwoningen, onder andere in de Italiaanse Alpen. Om daar wat extra aandacht aan te geven opende vorige zomer een nieuw park, het Parco Archeo Natura di Fiavè. Het is een leuk nieuw uitje voor je vakantie aan het Gardameer of de Brenta Dolomieten.  

Het park is onderdeel van het 3.500 jaar oude paalwoningendorp Fiavè. Tijdens een bezoek maak je een avontuurlijke reis want men heeft een prehistorisch dorp helemaal nagebouwd, op basis van de jarenlange opgravingen in het gebied.

Fiavé is een van de 111 plaatsen die samen de bescherming van UNESCO genieten. Het ligt tussen het Gardameer en de Brenta Dolomieten op 20 minuten van Riva en werd gebouwd aan de oevers van het oude Lago Carera.

Vroeg-agrarische samenlevingen

De paalwoningen komen in veel meer plaatsen voor waaronder Zwitserland. Ze werden gebouwd in de periode van rond 5000 tot 500 voor Christus aan de randen van meren, rivieren of moerasgebieden. Al die nederzettingen bij elkaar zijn een unieke groep van uitzonderlijk goed bewaard gebleven en cultureel rijke archeologische vindplaatsen. Ze vormen een van de belangrijkste bronnen voor de studie naar vroeg-agrarische samenlevingen in de regio.

Je kan in Fiavè ook naar het paalwoningenmuseum dat al eerder werd geopend. Interessant is dat je hier zelfs voedsel van duizenden jaren geleden kan bekijken. Dat is perfect geconserveerd dankzij de werking van het veenmoeras.

Het hele jaar door worden er op het park speciale evenementen en rondleidingen georganiseerd. Een kaartje kost €7,- voor volwassenen. Het park is ook geschikt voor kinderen.

Unesco Paalwoningen park nieuw uitje Gardameer
Unesco Paalwoningen park nieuw uitje Gardameer

Italië meeste Werelderfgoed

Italië voert de lijst aan met de meeste erfgoedlocaties ter wereld. Vink ze allemaal gewoon af zouden we zeggen. Vorig jaar kwamen er zelfs drie nieuwe locaties bij! De galerijen in de binnenstad van Bologna, fresco’s in Padova en het kuuroord Montecatini Terme kregen de beschermde status.

Unesco Paalwoningen park nieuw uitje Gardameer

Unesco Paalwoningen park nieuw uitje Gardameer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button