Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Umberto Eco ontvangt 7 mei de Vrede van Nijmegen Penning

Umberto Eco krijgt dit jaar de Vrede van Nijmegen Penning. De Italiaanse auteur en wetenschapper ontvangt de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de discussie en het denken over Europa.

Eco krijgt de penning op 7 mei in Nijmegen waar hij ook een lezing houdt. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen zal de lofrede uitspreken.

De Vrede van Nijmegen Penning werd in 2010 voor het eerst uitgereikt. Het is een onderscheiding voor internationale hoofdrolspelers die zich inzetten  voor vrede op het Europese continent en de rol en positie van Europa in de wereld. De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking. De penning is in het leven geroepen door de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen, Royal Haskoning en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De tweejaarlijkse Vrede van Nijmegen penning werd in 2010 uitgereikt aan Jacques Delors vanwege zijn voorzitterschap van de Europese commissie van 1985 tot 1995

Het boek De naam van de Roos (Il nome della rosa) van Umberto Eco
Het boek De naam van de Roos (Il nome della rosa) van Umberto Eco

Echte Europeaan

Paul Sars, decaan aan de Nijmeegse Letterenfaculteit, vindt de onderscheiding voor Umberto Eco meer dan terecht. ‘Omdat  Eco wetenschapper én literator is. In beide vakgebieden heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend.’ Sars noemt de Italiaanse schrijver ‘een echte Europeaan’. De meesterwerken die Eco schreef, gaan voor een groot deel over de ontwikkeling van Europese culturen door de jaren heen. Zijn bekendste werk De naam van de Roos (1980) speelt zich af in een middeleeuws klooster en zijn laatste boek De begraafplaats van Praag (2011) gaat over het antisemitisme en het politieke Europa van de negentiende eeuw.

Groot publiek

‘Eco weet zowel als schrijver en als wetenschapper het grote publiek te bereiken’, zegt Paul Sars. De Italiaanse bestsellers zijn in vrijwel alle Europese talen verschenen. Als wetenschapper was Eco belangrijk voor de tekenleer – het gebruik van tekens en systemen in taal. Hij nam ook deel aan het Old Europe, new Europe, core Europe, een project uit 2005 waarbij vooraanstaande Europese intellectuelen reflecteerden over de positie van de Europese Unie in de wereld. Eco beschreef Europese eenheid niet zozeer als noodzakelijk maar als onvermijdelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button