Italiaans IJsNieuwsSmaken

Uitvinder Stracciatella-ijs neemt recept mee in het graf

Restaurateur Enrico Panattoni kan trots zijn op zijn bijdrage aan een betere wereld. Alhoewel zijn naam misschien eerder doet vermoeden dat hij iets te maken heeft met de feestelijke kerstcake Panettone, ging hij de geschiedenisboeken in als de uitvinder van het Stracciatella-ijs. Vorige week overleed hij in Bergamo op 85-jarige leeftijd.

In 1953 opende Panattoni, oorspronkelijk uit Toscane, een populaire bar en ijssalon in de Noord-Italiaanse stad Bergamo genaamd La Marianna. Dat zelfde jaar bedacht hij het heerlijke vanille-ijs met chocoladeschaafsel dat de wereld zou veroveren.

Enrico aan het werk in de jaren 60 (foto: wikipedia)

Door soep geïnspireerd

Zoals u misschien weet is Stracciatella (alla Romana) ook de naam van een Italiaanse soep bestaande uit bouillon met stukjes ei (zie recept). Volgens Panattoni vernoemde hij het ijs ook naar de soep. Toen hij in de keuken liters ei aan het klutsen was om aan de grote vraag naar de soep te voldoen, kwam hij op het idee pure chocolade door het ijs te doen. Hij zag namelijk de gelijkenis tussen het stollen van het vloeibare ei in hete bouillon en het stollen van de warme chocolade in het koude ijs. De gesnipperde vormen die zo ontstonden leken erg op elkaar. Panattoni vertelde later in interviews enorm trots op zijn uitvinding te zijn.

Overigens heeft hij de naam nooit gepatenteerd en het originele recept nooit doorverteld. “Het zal voor altijd een familie-geheim blijven” vertelde hij ooit.

[divider][divider]

Mirko werd na 18 dagen bevrijd
Mirko werd na 18 dagen bevrijd

Drama

Enrico Panattoni kreeg ook landelijke bekendheid door een minder vrolijke gebeurtenis. In 1973 werd zijn toen 7-jarige zoon Mirko ontvoerd. De daders wilde losgeld. Het was de eerste ontvoering van een kind in Italië. Na 18 dagen werd hij gelukkig bevrijd, de daders werden nooit opgepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button