CampaniëNapelsNieuwsPizzaRegio'sSmakenStedenVakantie

Uitvinder Pizza Margherita moest sluiten

Napels stond twee weken terug op z’n kop, de uitvinder van de Pizza Margherita moest sluiten! Restaurant Antica Pizzeria Brandi zou zich volgens de inspectie niet aan hygiëne-eisen houden. Eigenaar Eduardo Pagnani was ten einde raad maar kon een week later alweer open.

We hebben het hier dus niet over een gewone pizzeria, nee, dit legendarische restaurant vond in 1889 de Pizza Margherita uit. Je kent het verhaal vast over het bezoek van koning Umberto I en zijn vrouw Margherita van Savoye aan Napels, en de pizza met de kleuren van de Italiaanse vlag die daarop werd bedacht.

Oudste pizzeria ter wereld 

Uitvinder Pizza Margherita moest sluiten

Antica Pizzeria Brandi is min of meer heilig verklaard. Voor toeristen is het een vaste prik tijdens de citytrip. In 1760 opende de deuren al en daarmee is het de oudste pizzeria ter wereld, voor zover je toen al over pizza zoals wij die kennen kan spreken.  

Toch waren de ambtenaren van de inspectie Nas en ASL (Azienda Sanitaria Locale) de laatste tijd minder enthousiast. Na herhaalde overtredingen op het gebied van hygiëne, sanitair en installatietechniek, geboden ze de zaak te sluiten. Eigenaar Pagnani bagatelliseerde de aantijgingen. Het zou gaan om een paar ‘kleine’ problemen zoals wat vochtplekken, een paar gebroken tegels en het niet scheiden van glas in de afvalbak.

Zorgen

De voorzitter van de Napolitaanse pizzapolitie, de Associazione Vera Pizza Napoletana, maakte zich zorgen; “Na een zware periode van corona was er eindelijk tijd om geld te verdienen en nu gebeurt dit. De maatregel is veel te zwaar en is ook slecht voor ons imago. Dit treft de hele branche”,  liet hij de Italiaanse pers weten.

27 oktober weer open

Na de sluiting ging de eigenaar als de wiedeweerga aan de slag met de vernieuwing van de waterleiding en elektriciteit, waarschijnlijk de grootste zorgen van de handhavers. 27 oktober ging het restaurant weer open. Eigenaar Pagnani liet op Facebook weten dat er veel onzin in de kranten had gestaan.

De oorsprong van de pizza Margherita

Van oudsher werd de pizza vooral genoten door de armen van de stad. Het was warm en voedzaam namelijk, dus zeer praktisch op het platteland, maar ook op straat. Met het bezoek van koning Umberto I en zijn vrouw Margherita aan Napels in 1889 kreeg het armeluisbrood ineens aanzien. Het koningspaar kende de pizza niet in het noorden van Italië en liet zich de traktaties van pizzabakker Raffaele Esposito welgevallen. De ontboden stadsbakker liet het paar op het Palazzo Capodimonte – tegenwoordig ook een prachtig museum – van drie smaken proeven; vis, kaas en olie, en mozzarella en tomaat met een blaadje basilicum. De laatste pizza, in de kleuren van de Italiaanse vlag, viel in de smaak bij Margherita van Savoye en draagt sindsdien haar naam.

125 jaar na dato is de aanbevelingsbrief van het koninklijk paar nog altijd te zien in de pizzeria van wijlen Raffaele (Salita Sant’Anna di Palazzo 1-2). En hoewel de naam van Margherita voortleeft, is de naam van het restaurant kort na het overlijden van de beroemde pizzabakker veranderd in Pizzeria Brandi. Reserveren, zeker in de vakantieperiode, wordt aanbevolen.

www.pizzeriabrandi.com

Uitvinder Pizza Margherita moest sluiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button