Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Uitvinder kerststal komt uit Umbrië

Stond de ster ruim 2000 jaar geleden te schitteren boven Bethlehem, vandaag de dag zouden de wijzen richting Napels trekken, want daar hebben vele duizenden Jozefs en Maria’s deze dagen hun intrek genomen in hun stalletjes. In iedere kerk, op elke hoek van de straat en in vrijwel alle huizen staat wel een (levend) stalletje. De Napolitaanse kerststal kent zijn oorsprong in de achttiende eeuw maar de echte uitvinder kerststal van de kerststal is Franciscus van Assisi.

Franciscus van Assisi organiseerde precies 800 jaar geleden, in 1223, de eerste in het plaatsje Greccio (dat ligt tegenwoordig net in Lazio op de grens van Umbrië). Hij wilde de kerstboodschap uitdragen voor ongeletterden en bedacht daarom een levende kerststal. De stal met echte os en ezel was meteen een groot succes. Nog steeds worden in Umbrië erg veel kerststallen georganiseerd en ook nog steeds in Greccio. Dit jubileumjaar trekken ze alles uit de kast. Ook in andere plaatsen is het erg gezellig.

In Ferentillo bijvoorbeeld staat tot eind van deze maand weer een enorme handgemaakte kerststal opgesteld met licht- en rookeffecten en bewegende delen. Deze stal werd in 2003 gekozen tot mooiste van Italië. Met het verlichte vallende water als decor spelen 150 figuranten het kerstverhaal na bij de spectaculaire Marmore watervallen. Een magnifiek gezicht. Het fraaie dorp Acquasparta in Umbrië is eind december en begin januari helemaal omgetoverd tot een grote levende kerststal met meer dan 150 spelers.

Grootste kerstboom

Uitvinder kerststal komt uit Umbrië

Wij hebben IJsselstein, Italië heeft de boom van Gubbio in de regio Umbrië. 3.000 lichtjes op de berg beelden al jaren een fraaie kerstboom uit. De grootste ter wereld zelfs met 650 meter hoog (de onze is 366 meter maar die staat wel rechtop). Een fascinerend gezicht. Onder de titel Christmasland zijn er tot 7 januari allemaal leuke kerstactiviteiten in en rond de middeleeuwse stad met z’n schitterende plein. Kijk op www.gubbionatale.it voor meer info.

Agenda kerstmarkten Italië

Uitvinder kerststal komt uit Umbrië
Kerstmarkt in Aosta

Niet alleen in Umbrië maar ook in alle andere Italiaanse regio’s zijn er kerststallen en kerstmarkten. In de grote steden vind je ze maar ook heel sfeervol zijn ze in Merano en Bolzano in Noord-Italië. Op deze site staat een overzicht van alle kerstmarkten in Italië. www.mercatini-natale.com

Kerststallen in Napels

De moderne kerststal kent overigens niet altijd de traditionele kerstopstelling. Zo zijn er waar os en ezel vervangen zijn door dolfijnen of waar Maria en Jozef kraambezoek krijgen van een bekende politicus of een of andere popster. En heb je wel eens een kerststal gezien, uitgerust met een pizzaoven? In Napels kan het! Gelukkig zijn er ook delen van de stad waar het Bijbelse verhaal gerespecteerd wordt, zoals in de Via Anticaglia, waar ateliers hun staldeuren deze dagen gastvrij openen. Ook in het beroemde klooster Certosa di San Martino is een grote collectie authentieke stallen te bewonderen.

Kramen vol met de mooiste kerststallen in Napels

Historie Napolitaanse kerststal

De Napolitaanse kerststal kent zijn oorsprong in de achttiende eeuw. In die tijd gaf een rijke prins opdracht aan toonaangevende kunstenaars om een kerststal te maken, compleet met aangeklede figuren met terracotta hoofdjes. Dit kostte hem het exorbitante bedrag van 2000 goudstukken. Iedereen kwam dit wonder bekijken. De koning van het koninkrijk Napels was zo onder de indruk dat hij besloot een nóg groter exemplaar te laten bouwen. Zo werd de Napolitaanse kerststal een prestigieus statussymbool waar de rijke adel fortuinen aan uitgaf.

Kerstallen kijken in Utrecht en Amersfoort

In Museum Catharijneconvent is ieder jaar een fraai Napolitaanse kerststal te zien maar in 2021 heeft het museum een nog grotere stal aangekocht. Die trok vorig jaar meer dan 50.000 bezoekers! Lees meer.

Een andere grote collectie kerststallen is tot 17 december te vinden in Amersfoort. De Sint Ansfriduskerk etaleert maar liefst 250 stalletjes uit meer dan zestig landen! Vooral tijdens de avondopenstelling en in het weekend is de kerk in kerstsfeer, want er treden ook verschillende koren op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button