Tweedehands merkkleding uit Italië
Tweede kans voor de kledingmarkt
Door: Tess van Daelen
De kledingmarkt is toe aan een nieuw jasje. Langzaam maar zeker krijgt de mode een ander, gezonder tempo. We hoeven met z’n allen niet elk seizoen meer het nieuwste van het nieuwste. We investeren in kwaliteit en kiezen voor duurzaamheid. Daarbij aansluitend is ook de tweedehands markt booming. We gunnen onze oude parels vaker een tweede leven en gaan tegelijkertijd zelf op jacht naar de mooiste one of a kind items waar een ander op uit gekeken is. Maar waar vind je nu kwalitatieve Tweedehands merkkleding uit Italië? Wat voor prijskaartje hangt eraan tweedehands? En kun je nog wel de blitz maken in designerhits van gisteren? We duiken in de wereld van seconda mano!
In Nederland kan je al langer Italiaanse designer items scoren bij het toegankelijke Vinted en Zalando Pre- Owned. Voor hogere, luxe segment Italiaanse designermode kom je uit bij Vestiaire, Rebelle en The Next Closet. Laatstgenoemde is in de Benelux de grootste speler op het gebied van tweedehands designermode en labels als Dolce & Gabbana, Missoni, Prada, Gucci, Valentino, MiuMiu, en Fendi zijn er breed vertegenwoordigd. We spreken Suzanne Kats, verantwoordelijk voor marketing en sales bij The Next Closet, over hoe we het best kunnen navigeren door de wereld van de tweedehandse, Italiaanse numero uno’s.
Voor de hype
The Next Closet is al jaren geleden op de duurzaamheidstrein gesprongen, ver voor de tweedehands hype uit de kast kwam. “Al voordat iemand het überhaupt over tweedehands kleding had, waren onze founders bezig met circulaire business. In 2013 richtten ze The Next Closet op. Doordat we er zo vroeg bij waren, hebben we nu veel loyale klanten. Want als mensen één keer iets bij ons kopen, komen ze vaak terug”, vertelt Suzanne.
The Next Closet verkoopt mode items uit het hoge segment. “We trekken de grens bij fast fashion en we willen geen merken verkopen die snel produceren en steeds meer nieuwe kleding de markt in blijven pompen. We hebben ook experts op het gebied van duurzaamheid. Zij kunnen merken die een aanvraag doen daar specifiek op beoordelen.”
Kwaliteit boven alles
Koop je iets bij The Next Closet dan hoef je niet bang te zijn voor joker te lopen. “We verkiezen altijd kwaliteit boven kwantiteit en nemen alleen items aan waarvan we vinden dat ze een tweede leven waard zijn. Dus geen weggooidingetjes die alleen maar ‘leuk om te hebben’ zijn. We hanteren een ondergrens qua kwaliteit, dus items kunnen niet te versleten zijn. Ook controleren we op echtheid. Onze klanten weten dat we betrouwbaar zijn. Als ze via ons kopen, is iets echt en komt hun pakketje op tijd aan en als ze via ons verkopen, krijgen ze op tijd betaald”
Prada haalt gucci in
En wat zijn nu de echte bestsellers onder de Italiaanse merken? Suzanne: “Gucci staat absoluut op nummer één, maar ook Fendi doet het goed. In de iets lagere prijsklasse zijn de tassen van Furla al jarenlang erg populair. Ook zijn er veel kleine Italiaanse labels met meer unieke stuks. Opmerkelijk is bovendien dat Prada op het moment ineens weer hot & happening is. (Onder meer doordat Raf Simons aan boord stapte om de collecties samen met Miuccia Prada te ontwerpen, red). Het duurt niet lang meer voordat Prada Gucci van de troon stoot. Als er in de mode een dergelijke verschuiving plaats vindt, merken wij dat ook direct. We krijgen dan opeens meer aanbod voor verkoop van een merk en zien het terug in de zoekopdrachten.”
Herontdekt
De tweedehandsmarkt is in die zin een weerspiegeling van wat er in de modewereld gebeurt. Veel labels blikken met nieuwe collecties terug en herlanceren bepaalde iconische creaties. Suzanne: “Dit zie je bijvoorbeeld Suzanne Kats met de kitten heels die Prada dit jaar opnieuw uitbracht. Wij verkochten ze al jaren, maar opeens kwam er een heuse run op. Hetzelfde geldt voor de Fendi Baguette uit 1997, die het modehuis in 2021 herintroduceerde. Designers vinden zichzelf continu opnieuw uit en brengen iconische ontwerpen terug op de markt. Bij ons kun je het origineel nog vinden.”
Geen geitenwollensok
En zo is tweedehands allesbehalve shabby. “In plaats van geitenwollensok of achterhaald is tweedehands een upgrade voor je garderobe. Het is tof om oudere designerstukken te dragen. Juist als je het hebt over heel herkenbare collecties en als iedereen bijvoorbeeld weet ‘dat is die bananenprint van Prada uit de SS2011 collectie’. Juist nu kun je met dit soort items unieke, verrassende looks creëren.”
Koopje
Je vindt bij The Next Closet al designer items vanaf €26,- en wat je feitelijke voordeel is, staat erbij vermeld. “Bij veel van onze prijzen zie je hoeveel procent van de oorspronkelijke aankoopwaarde je betaalt. Niet elke verkoper weet dat bedrag altijd nog, maar als we het weten, zetten we dit erbij. In plaats van een nagemaakte (rip off) designerjas van de Zara voor €200,- koop je bij ons de real deal, tweedehands voor die prijs.”
Italiaanse collega’s
En de Italianen zelf? Waar gaan die los? “De Italiaanse variant van The Next Closet heet Greenchic en werkt nagenoeg volgens dezelfde principes alleen is sinds eind vorig jaar niets meer van het merk vernomen en is de website offline.
Fysiek de markt op
Natuurlijk zijn er ook nog altijd de vintage markten en kiloshops. Het nadeel hiervan is echter dat je niet altijd weet of wat je koopt wel echt is. Wel zijn er enkele tweedehands en vintage shops in Amsterdam, die al jaren betrouwbare spelers op de tweedehands markt zijn. Bij vintage shop Laura Dols vind je onder andere gala- en cocktailjurken uit Hollywood, petticoats, onderjurken, handschoenen en handgemaakte jaren 20-hoofdbandjes. In de ByDanie Designer Vintage Store kun je zowel je eigen merkkleding inruilen als tweedehands pronkstukken vinden. En Salon Heleen Hülsmann heeft zowel een fysieke winkel (salon) als een uitgebreid online platform voor het (doorver) kopen van pre loved luxury fashion.
The Next Shop
Het aanbod van The Next Closet fysiek bekijken of je eigen kleding langsbrengen? Het merk opende de afgelopen twee jaar tijdelijke pop-up stores in Amsterdam en Rotterdam en ging een samenwerking aan met Batavia Stad.
Gucci meest transparant + kritische noot
Ondertussen wordt het duurzaamheidslandschap elke week voller. In Milaan zet de Camera della Moda zich in om allerlei duurzame initiatieven te promoten en te ondersteunen. Opkomende Italiaanse labels als Opera Campi, La Pina Veste, Re-Bello, Casa- Gin en Tu&Tu hebben duurzaamheid in hun DNA. Maar ook gevestigde merken kiezen steeds vaker voor duurzame materialen en milieuvriendelijke manieren van productie en transport, al komt dit proces traag op gang. Zo zet Gucci zich in om de milieustandaarden en duurzaamheidsdoelstellingen opgesteld door het moederbedrijf Kering te halen en garandeert het label 95% van haar grondstoffen traceerbaar te maken. Hoewel Gucci dit duurzaamheidstraject pas net begint, is het vreemd genoeg al wel het meest transparante merk binnen de luxe sector.
Lees ook: Italiaans Vegan leer
Tweedehands merkkleding uit Italië
Tweedehands merkkleding uit Italië