NieuwsSiciliëVakantie

Twee nieuwe Unesco Werelderfgoed locaties voor Italië

Italië was al het land met de meeste UNESCO Werelderfgoed locaties ter wereld met 47 stuks, 2 meer dan de nummer twee China. Onlangs kreeg het er nog twee bij. Het totaal komt daarmee op 49 locaties, allemaal plekken waar je als echte Italiëfan natuurlijk allemaal een keer geweest moet zijn. Op onze site het complete overzicht.

Op de jaarlijkse vergadering van het Werelderfgoedcomité, dit maal in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, werden eind juni negentien nieuwe erfgoedlocaties toegevoegd, waarvan twee in Italië.  In totaal zijn er nu 981 Werelderfgoedlocaties in 160 landen. We moeten het in Nederland doen met 9 stuks.

De commissie besloot de Italiaanse Etna op Sicilië toe te voegen en 14 Medici villa’s en 2 tuinen in Toscane.

De Etna

Ook voor Il Giornale was een bezoek aan de Etna een van de hoogtepunten tijdens onze vele bezoeken aan Italië. Een magnifieke berg. Hoog (3.350 m.), imposant en natuurlijk ook gevaarlijk omdat het de meeste actieve vulkaan ter wereld is. De uitbraken van de vulkaan gaan zelfs 500.000 jaar terug en al bijna 3.000 jaar wordt er over geschreven, bijvoorbeeld in de Griekse en Romeinse tijd.

Door de dynamiek van de berg is de biodiversiteit van de natuur uniek en continu in beweging. Ook de vlakbij gelegen Eolische eilanden op staan de lijst. Die zijn het bezoeken ook waard vanwege de wijn, zo lees je in dit verhaal.

etna

Wist u trouwens dat je ook kan skiën op de Etna? In de winter ligt er een dik pak sneeuw en er zijn een aantal liften. Vorig jaar werd het skigebied zelfs verkozen tot goedkoopste van Europa.

Medici villas Unesco
Medici villas Unesco

Medici Villa’s

Twaalf villa’s en twee tuinen, lusthoven, verspreid over het Toscaanse platteland maken nu deel uit van de UNESCO-lijst. Ze laten de grote invloed zien van de Medici-familie op de moderne Europese cultuur.  Ze werden van de 15e tot 17e eeuw gebouwd volgens een vernieuwende visie van landelijke bouw in harmonie met de natuur, en gewijd aan vrije tijd, kunst en kennis.

De architectuur en functie waren innovatief. Het waren residenties die sterk verschilden van zowel de boerderijen in handen van rijke Florentijnen, als van de militaire macht van de adellijke kastelen. Ze vormden het eerste voorbeeld van een integrale connectie tussen wonen, tuinen en het milieu. Hiermee dienden ze als grote inspiratiebron voor alle vorstenhuizen in Italië en Europa

Onderstaande villa’s en tuinen staan op de lijst.

Villa’s

 • Villa del Trebbio (midden 14 eeuw – 1738)
 • Villa di Cafaggiolo (midden 14e eeuw – 1738)
 • Villa di Careggi (1417 – 1738)
 • Villa Medici in Fiesole (1450–1671)
 • Villa di Poggio a Caiano (1470–1738)
 • Villa di Castello (1480–1738)
 • Villa La Petraia (eerste helft 16e eeuw – 1738)
 • Villa di Cerreto Guidi (1555–1738)
 • Villa di Seravezza (1560–1738)
 • Villa La Magia (1583–1738)

Tuinen

 • Giardini di Boboli
 • Giardini di Pratolini

Waar vind ik de Medici villa’s?

Op deze kaart staan alle villa’s die op de UNESCO lijst staan aangegeven. Er zijn nog veel meer villa’s van de familie maar die zijn niet opgenomen. Klik om te vergroten.

locaties villas medici toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button