algemeenKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsVakantie

Twee nieuwe UNESCO Werelderfgoed locaties voor Italië!

Italië heeft er weer twee Werelderfgoedlocaties op de UNESCO-lijst bij! Het gaat om de 14e-eeuwse fresco’s in de Noord-Italiaanse stad Padova en om het kuuroord Montecatini Terme. Dat laatste is onderdeel van een serie van elf kuuroorden in Europa, waaronder ook het bekende Spa in België. Italië is nog steeds koploper met de meeste Werelderfgoedlocaties ter wereld. Bekijk ze allemaal.

Italië collecteert bijna ieder jaar wel weer een nieuwe Werelderfgoedlocatie. Dit keer ging de vlag dus uit in Padova, of Padua zoals de Italianen de stad noemen. De bekroonde werken zijn een serie fresco’s met de naam Padova Urbs Picta. Ze zijn te zien op acht plekken in de stad en tussen 1302 en 1397 door verschillende kunstenaars geschilderd. Het zijn onder andere fresco’s in de Scrovegni-kapel van Giotto. Dit werk wordt gezien als het begin van een revolutionaire ontwikkeling in de techniek van muurschilderingen.

Volgens UNESCO zijn de verschillende werken extra bijzonder omdat ze, ondanks de tijdsperiode en de verschillende kunstenaars, toch eenheid in stijl en inhoud laten zien. De werken laten zien hoe frescokunst zich in de loop van een eeuw ontwikkelde. De andere werken zijn geschilderd door Guariento di Arpo, Giusto de’ Menabuoi, Altichiero da Zevio, Jacopo Avanzi en Jacopo da Verona.

Overigens heeft Padova nog een locatie op de UNESCO lijst, dat is echt uniek. De botanische tuin (Orto Botanico) is ook meer dan een bezoekje waard volgens de kenners.
Padova ligt niet ver van Venetië en de bekende badplaatsen aan de kust. Perfect voor een dagje cultuur!

Kuuroord Montecatini Terme

Terme di Montecatini

De tweede plek op de lijst behoort aan meerdere landen toe. Het gaat om een serie van de meest beroemde kuuroorden van Europa. Die zijn te vinden in elf steden in zeven landen:

Baden bei Wien (Oostenrijk)
Spa (België)
Františkovy Lázně (Tsjechië)
Karlovy Vary (Tsjechië)
Mariánské Lázně (Tsjechië)
Vichy (Frankrijk)
Bad Ems (Duitsland)
Baden-Baden (Duitsland)
Bad Kissingen (Duitsland)
Bath (Verenigd Koninkrijk)
En dus Montecatini Terme in Italië!

Alle steden zijn ontstaan vanuit natuurlijke mineraalwaterbronnen. Ze stonden aan de basis van Europese kuurcultuur, die begon aan het begin van de 18e eeuw en duurde tot de jaren 30 van de vorige eeuw. Het leidde grote internationale resorts die weer veel impact hadden op de steden waar ze lagen.

Negen kuuroorden

Klassieke bestemming Montecatini Terme

Montecatini Terme geldt misschien wel als de grootste openluchtkliniek van Italië. Nadat men in de 16de eeuw besloot afwatering aan te leggen en de natuurlijke waterbronnen in het dorp in een badinrichting op te vangen, kwam niet alleen het water, maar ook het toerisme op gang. Montecatini werd een ontmoetingsplaats met internationale faam.

Inmiddels telt het Toscaanse dorp negen kuuroorden met thermale baden. Interessant om te weten: het water dat hier stroomt dient vooral de spijsvertering en kuren betekent vooral veel zout water drinken.

Lees meer over wellness, thermen en kuuroorden in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button