Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Tumultueuze opening van het 62e San Remo songfestival

Deze week ging het beroemde Festival van San Remo weer van start dat al sinds 1951 wordt gehouden. Het is nog steeds enorm populair in Italië en deze keer werd zelfs het kijkcijferrecord van 2005 verbroken. De helft van alle televisie-kijkende Italianen stemde dinsdag af op het festival. De Tumultueuze openingsavond heeft daar misschien wel aan bijgedragen. De Italiaanse ster Adriano Celentano gaf een gastoptreden maar begon zijn uitvoering met een betoog tegen twee katholieke nieuwsbladen die volgens hem overbodig waren geworden. De zanger doelde op het dagblad Avvenire (gelieerd aan de kerk) en het populaire weekblad Famiglia Cristiana. De hoofdredacteur van Avvenire reageerde na afloop dat Celentano waarschijnlijk wraak nam op een artikel in de krant over het torenhoge bedrag dat het festival uittrok om de zanger binnen te halen.Het festival kende al een niet geheel vlekkeloze start want een van de presentatoren had op het laatste moment verstek laten gaan vanwege nekklachten. Vervolgens viel tijdens het festival de stemcomputer uit waardoor de stemmen uit het hele land niet meer geteld konden worden en daarmee was de chaos compleet!

Het Ariston Theater in San Remo waar ieder jaar het songfestival word gehouden
Het Ariston Theater in San Remo waar ieder jaar het songfestival word gehouden

Het Festival della canzone italiana heeft altijd nieuw talent ontdekt. Inmiddels bekende namen als Laura Pausini en Eros Ramazzotti wonnen het festival ooit als beste jonge zangers, respectievelijk in 1993 en 1984. Het festival is mede bekend door de gastoptredens van vaak grote internationale artiesten en de vrouwelijke presentatoren, vaak fotomodellen of actrices van internationale allure. En daar over gesproken. In 1985 was Patty Brard een van de co-presentatrices toen ze in die tijd getrouwd was met de Italiaanse muziekproducent Carlo Nasi.

Actueel werd deze week ook weer het legendarische optreden van Whitney Houston in 1987. Het publiek smeekte haar toen om het nummer All at Once nog een keer te zingen. Iets wat nog nooit eerder was voorgekomen en daarna ook nooit meer voorkwam.

De echte liefhebber kan tot en met zaterdag 18 februari afstemmen op Rai1. Zit die niet in het pakket dan is dit de link om online te kijken via de speciale site van Rai1.

Jurk San Remo dwdd
Het Tsjechische model Ivana Mrazova baarde opzien met een transparante jurk. In ieder geval bij Jan Mulder, zo verklaarde hij tijdens De wereld draait door.

Onderstaande video (lees meer) laat het optreden van Whitney Houston op het festival zien in 1987 (titel is niet correct).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button