NieuwsSmaken

Truffels bevatten soortgelijke stof als Cannabis

Die truffelhonden lijken soms wel high van geluk als ze weer een exemplaar van de zeldzame zwam gevonden hebben. Wetenschappers hebben ontdekt dat dat waarschijnlijk niet alleen is vanwege de blijdschap om het baasje tevreden te maken, maar ook vanwege een stof die lijkt op de THC in Cannabis.

Wetenschappers van drie Italiaanse universiteiten maakten vrijdag bekend dat zwarte truffels Anandamide bevatten. Dit is een zogenaamde neurotransmitter die pas in 1992 werd ontdekt en werd vernoemd naar het woord Ananda uit het Sanskrit, dat ‘gelukzalig’ betekent. Dit molecuul zit ook in chocolade en ook daar worden veel mensen gelukkig van. Het is bewezen dat Anandamide chemische stoffen in de hersenen activeert die de stemming verbeteren. Dat gaat op dezelfde manier als de THC in Cannabis dat doet.

De onderzoekers denken dat de zwam op deze manier dieren wil aantrekken om zo de sporen te verspreiden. Niet alleen varkens en honden lusten truffels, ook grizzly beren, stokstaartjes (!) en de grootpoot-potoroe, een klein buideldiertje dat lijkt op een rat.

Net als Cannabis kosten truffels tegenwoordig ook een paar duizend euro per kilo. Wie weet dat na de Nederwiet en de paddo’s er tegenwoordig ook gelukzalig makende truffels in de Nederlandse coffeeshops te koop zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button