NieuwsSmaken

Truffeljacht op UNESCO lijst

Het heeft het comité van de UNESCO behaagt om de Italiaanse truffeljacht uit te roepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Dat maakte de organisatie vandaag bekend in Parijs.

De truffelzoekers waren acht jaar geleden al gestart met de aanmelding voor de lijst. De invloedrijke brancheorganisatie Coldiretti zei dat deze erkenning belangrijk is om een eeuwenlang gebruik te beschermen dat zich onderscheidt met tal van antropologische en culturele elementen en de relatie met de natuur. Het is een rijke traditie in veel arme berggebieden die waardevol is door de gastronomische aspecten maar tegenwoordig ook voor het toerisme. Er zijn in Italië ongeveer 75-duizend actieve truffeljagers, tartufai worden ze genoemd.

Het was dit najaar volgens de kenners een goed truffelseizoen want er was schaarste en dat dreef de prijs enorm op. Daardoor is de strijd tussen de jagers wel steeds harder geworden. Er zijn zelfs pogingen gedaan om tophonden die de truffels vinden te vergiftigen.

De toptruffels komen vooral uit de omgeving van Alba in Piemonte. In dit gebied kan je in het najaar tal van truffelfestivals bezoeken. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn de witte truffels het duurste want ze zijn geuriger en zeldzamer dan de zwarte. De zwarte vinden ze meer in het midden (regio Umbrië, Toscane, De Marken) en zuiden van Italië.

De Truffeljacht is niet het eerste immaterieel erfgoed van Italië op de lijst. Eerder was er al het Siciliaanse poppenspel (2008), de tenorzang (2000), het Mediterraans dieet (2010), de vioolbouw uit Cremona (2012), Katholieke processies met grote op de schouders gedragen beelden (2013) en de Napolitaanse pizzabakkers (2017)

Tip: docu The Trufflehunters

Truffeljacht Italie

De documentaire The Truffle Hunters is zeer de moeite waard. Hij ging begin november 2021 in première en is nog in een enkel theater te zien.

Meer over truffels

Lees al onze berichten over soorten en achtergronden van de Italiaanse truffel.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button