CalabriëNieuwsRegio'sVakantie

Tropea gekozen tot mooiste stadje van Italië

De Italiaanse TV-zender RAI3, heeft het kustplaatsje Tropea in de regio Calabrië, uitgeroepen tot het mooiste stadje van Italië. De stad won de Borgo dei Borghi-verkiezing, die als doel heeft relatief onbekende pareltjes in de schijnwerpers te zetten. 20 stadjes haalden de finale. Stemmen van het publiek en een vakjury maakten de ranglijst.

Het schitterend gelegen Tropea met 6.000 inwoners wordt geroemd om de; ‘bedwelmende combinatie van zee, zon, kunst, cultuur, architectuur, gastronomie en gastvrijheid’. We citeren Rai3!  

Tropea en omgeving trekt al veel (Italiaanse) vakantiegangers maar wat extra buitenlanders zijn vooral in deze tijd meer dan welkom. Op het ruim 50 kilometer verderop gelegen vliegveld van Lamazia Terme, vliegen in het hoogseizoen verschillende lowcost-maatschappijen. Je bent er dus zo.

Tropea ligt boven op een steile rots direct aan een geweldig zandstrand dat tot de mooiste van Italië behoort. Vanaf het centrum kijk je uit op kerk ‘Santa Maria dell’Isola’. Die je ziet op bijna alle foto’s van de stad. Bij goed weer kan je het vulkaaneiland Stromboli zien. Er zijn ook boottochten naar de Eolische eilanden waar Stromboli deel van uitmaakt. In het historische centrum wandel je door gezellige smalle straatjes. Het centrale plein is het Piazza Ercole. Tropea is van oudsher een relatief rijke stad in een arme regio. Dat zie je terug in prachtige ‘palazzi’ uit de 17e en 18e eeuw.

Rode uien

De rode uien uit Tropea zijn vermaard en hebben zelfs een beschermde status. Het is een lange, heerlijk zoete en licht fruitige ui, die je voor alles kan gebruiken. Op deze Nederlandse website kan je zaadjes kopen om ze zelf te telen!
Een andere specialiteit van de regio is de pittige ‘nduja’ worst. Net zo pittig zijn de rode pepertjes waar ze hier gek op zijn.

Tropea is het mooiste stadje van Italië. Dit zijn de bekende uien
De Cipolla Tropea Rossa lunga. 

De ranglijst met mooiste stadjes

Onderstaand lees je nog even de volledige ranglijst. Die andere 19 stadjes zijn ook meer dan moeite waard om te bezoeken. Van de meeste had je waarschijnlijk nog nooit gehoord. Dat was precies het idee achter deze verkiezing. Iets dichter bij huis dan Tropea is Malcesine (plek 5) aan het Gardameer bijvoorbeeld zeer de moeite waard. Finalborgo (11) in Ligurië ligt aan de kust bij Finale Ligure waar volop vakantievertier te vinden is. Rond Grottammare (plaats 7) in de regio De Marken zijn ook veel campings en hotels voor een heerlijke vakantie aan zee.

Tropea is het mooiste stadje van Italië maar vind nog meer dan 200 andere prachtige onontdekte dorpjes via dit artikel.

1 Tropea (Calabrië)
2 Baunei (Sardinië)
3 Geraci Siculo (Sicilië)
4 Albori (Campanië)
5 Grottammare (Marche)
6 Campli (Abruzzo)
7 Malcesine (Veneto)
8 Pietramontecorvino (Puglia)
9 Corciano (Umbrië)
10 Cocconato (Piemonte)
11 Finalborgo (Ligurië)
12 Valsinni (Basilicata)
13 Trivento (Molise)
14 Pofabbro (Friuli-Venezia Giulia)
15 San Giovanni in Marignano ( Emilia-Romagna)
16 Buonconvento (Toscane)
17 Borgo Valsugana (Trentino-Alto Adige)
18 Issime (Valle d’Aosta)
19 Pomponesco (Lombardije)
20 Pico (Lazio)

Malcesine aan het Gardameer haalde plek 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button