Italiaanse modeNieuwsStile Italiano

Trends in Italiaanse hoeden

Door: Tess van Daelen

Maken kleren de man, dan maakt een goede hoed het plaatje compleet. Zijn we in Nederland wellicht nog wat terughoudend, de Italianen weten wel beter. Een goede hoed maakt van een sobere look een instant showstopper. Maar waar vind je i cappelli più belli? En hoe dragen we de hoed dit jaar?  

Un po’ di storia

Italiaanse hoeden kennen een rijke geschiedenis met een grote invloed op de modecultuur van de laars. Al eeuwenlang is de Italiaanse hoed in ontwikkeling van louter functioneel naar krachtig fashion statement.

Eén van de eerste Italiaanse hoedsoorten was de ‘pileus’, een kegelvormige hoed die al rond de vijfde eeuw voor Christus door de oude Romeinen werd gedragen. In de middeleeuwen ontstonden er in Italië veel meer hoedsoorten, zoals de ‘berretta’ een zachte, ronde kap, vaak gedragen door geestelijken.

Tijdens de Renaissance floreerde Italië in kunst en cultuur, waardoor ook de mode rijker werd. De ‘cappello’ werd een populaire hoed, getypeerd door zijn brede rand, gemaakt van leer of fluweel. Deze hoeden werden, net zoals de tassen waar eerder bij stil stonden, rijkelijk versierd met veren, linten en juwelen en zowel gedragen door mannen als vrouwen. In de late negentiende eeuw werd de ‘Borsalino’, de beroemde vilten deukhoed een symbool van verfijning en stijl, gedragen in formele en semi-formele settings.

De Borsalino

In 1857 werd Borsalino in Alessandria in het leven geroepen door Giuseppe en Lazzaro Borsalino. Het hoedenmerk werd razendpopulair en wereldwijd gedragen door de grootste sterren. Zo zou Al Pacino’s beroemde Godfather scène uit 1973 niet compleet zijn geweest zonder de Italiaanse hoed. Harrison Ford droeg ‘m in 1981 op iconische wijze in Indiana Jones. Michael Jackson droeg de hoed in Smooth Criminal in 1987. Robert de Niro was met zijn Borsalino een sterke Al Capone in The Untouchables. De hoed maakte Johnny Depp’s bankovervaller look in Public Enemy uit 2009 af en Leonardo Di Caprio droeg het merk als overheidsagent in Shutter Island in 2010. Om zo maar wat wereldberoemde Borsalino momenten te noemen..

Toch kampte het merk jarenlang met financiële problemen en aantijgingen jegens de eigenaren samen onder een hoedje te spelen op het gebied van belastingontduiking. Borsalino ging in 2017 zelfs failliet. Maar er kwam een doorstart, er zijn weer nieuwe collecties en dit voorjaar opende Borsalino zelfs een eigen expositie. In Palazzo Borsalino, dat al bijna 100 jaar functioneert als de ingang van de hoedenfabriek, kun je de rijke geschiedenis van Borsalino ingedeeld in drie thema’s ontdekken.

Interview Guusje van Hoed Amsterdam

Trends in Italiaanse hoeden
Guusje de Bot

De afgelopen eeuw is de invloed van Italiaanse mode steeds verder gegroeid en zijn Italiaanse hoeden wereldwijd zeer gewild vanwege de perfecte combinatie van traditionele ambacht en moderne esthetiek. Veel hoedemerken van nu hebben een rijke geschiedenis, zoals Guerra 1855 of Sorbatti uit 1922. Hoedenwinkels en labels uit de hele wereld zorgen dat ze hun beste koopwaar halen bij de ultieme bron: de laars. Zo ook Guusje van Hoed Amsterdam, die haar hoedencollecties in Turijn laat vervaardigen. Ze vertelt ons over de hoed en de rand van haar label.

Wanneer ben je met je eigen hoedenlabel begonnen?

 “Als onderdeel van mijn studie mocht ik een eigen bedrijf oprichten. Ik vond dat er een tekort was aan kwalitatieve hoeden, dus ik besloot zelf een hoedenlabel op te richten.”

Hoe kwam je in Italië terecht?

“Ik ben dol op Italië en kom er vaak. Ik kijk er altijd mijn ogen uit naar hoe prachtig vrouwen zich daar kleden en de hoeden die ze dragen. Daardoor wist ik: ‘Ik wil dat mijn hoeden dat handgemaakte Made in Italy gevoel uitstralen’. Zo ging ik op zoek naar een Italiaanse producent, niet te grootschalig. Via via kwam ik bij mijn leverancier in Turijn terecht, die de beste kwaliteit hoeden voor me maakt. Doordat het een klein bedrijf is, heb ik soms wel leveringsproblemen. Op dit moment is bijvoorbeeld de witte wol op en moet ik het een tijd doen zonder witte hoeden.”

Wat maakt jouw hoeden zo bijzonder?

“Mijn hoeden zijn handgemaakt en vervaardigd van 100% wol. Je merkt hoe kwalitatief ze zijn aan bepaalde details zoals de rand van de hoed. Hoe stijver de rand, hoe beter de kwaliteit. Mijn hoeden hebben een super brede rand. Om elke hoed zit bovendien een velvet band in dezelfde kleur en mijn labels worden er met de hand in genaaid in Amsterdam.”

Wat voor hoeden gaan we komend najaar zien?

“Ik verkoop zelf drie verschillende iconische modellen in allerlei kleuren; de Fedora uit Tirol, de Riley met meer een cowboy/Ibiza gevoel en de Postman, een klassieker model. Ik heb gemerkt dat Amsterdammers niet heel experimenteel zijn qua kleur, dus waar ik voorheen hoeden in lichtblauw, roze en geel had, kies ik nu veiliger voor camel, zwart en donkerblauw.”

Wie zie je het liefst in jouw hoeden?

“Mijn oma van 88 draagt ze, maar ook mijn nichtje van 16, dus ze zijn voor iedereen. Voor alledag én voor speciale gelegenheden als huwelijken en festivals. Een hoed geeft je zelfvertrouwen en maakt een look echt af.”

Hoe draag jij je hoeden dit jaar?

“Met een jeans, sneakers, een trui en een jas met daarbij een hoed én leren handschoentjes in dezelfde kleur als mijn jas. Vrij klassiek, maar ik houd er – net als de Italianen – van als het helemaal klopt. Daarnaast vind ik het prettig om een hoed ook echt praktisch te dragen, wanneer ik net mijn haar geföhnd heb en het regent, bijvoorbeeld.” 

Zijn er nog do’s en don’ts?

“Draag je hoed lekker wanneer je ervoor in de mood bent. Ik heb maar één regel en dat is: prop je hoed nooit in je koffer wanneer je op reis gaat. Daar staat echt de doodzonde op, want je krijgt ‘m daarna nooit meer in model. Dus zet ‘m tijdens het reizen op je hoofd of draag ‘m los in een hoedendoos of tas.”

Petje af

Trends in Italiaanse hoeden

Stijlen komen en gaan, ook in de wereld van de hoeden. Gingen we zomers lang hard op het strohoedje, nu zijn de bucket hat en het ‘Peaky Blinders’ petje trending. Als het aan Gucci en Fendi ligt, dragen we de bucket hat volledig beprint met hun logo. We zien voor de herfst zelfs varianten in een warme teddy stof. De vilten Fedora hoed, bij Alberta Ferretti gespot op de catwalk, is altijd goed. Geef je look een vleugje Wilde Westen met een cowboyhoed, draag de baret volgens het najaarsbeeld van Giorgio Armani en laat de fisherman’s cap en flaphoed voorlopig even op de hoedenplank liggen.

Trends in Italiaanse hoeden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button