AbruzzenNieuwsRegio'sVakantie

Transhumance is werelderfgoed

Italië heeft er weer een cultureel gebruik bij, op de lijst van UNESCO immaterieel werelderfgoed. Het gaat om Transhumance, het per seizoen verplaatsen van vee naar hoger of lager gelegen gebieden.

Dit doen ze trouwens niet alleen in Italië maar ook in Oostenrijk en Griekenland en daarom hadden de landen samen een gooi gedaan.

In Italië lopen de koeien, schapen en geiten over vaste paden, de tratturi, die in zomer leiden naar hoog mals gras en in de winter naar dalen zonder sneeuw. Je zag dan ook dat er langs deze paden nederzettingen en dorpen ontstonden. De traditie gaat verder gepaard met eigen zang en dansrituelen maar ook literatuur.

Eind vorige eeuw dreigde de traditie uit te sterven maar sindsdien worden de paden beschermd en draagt het steeds populairder worden toerisme bij de boer, ook een steentje bij aan opleving. Zo kan je bijvoorbeeld in de ruige regio Abruzzen met de herders mee tijdens hun zomer of wintertrek.

De vorige Italiaanse notering op deze lijst was overigens het vak van pizzabakker, de pizzaiolo! Napolitaanse stijl, dat zeker. De Napolitanen voerden in 2017 een hartstochtelijke lobby .

Werelderfgoedlijst

Het gaat in dit bericht dus over het immateriële erfgoed van de Unesco. De lijst het materieel erfgoed is nog wat bekender. Italië heeft daar de meeste noteringen van alle landen. Bekijk hier de lijst om af te vinken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button