NieuwsSmakenVall D’AostaWintersport

Traditie uit Vall D’Aosta: Grolla met vrienden

De wintersport heeft zo zijn tradities. De meest bekende is meteen ook de meest beruchte: de après-ski. Na een dag lang glijden duiken we met stoere praat de bierhut in, waar bijgetankt moet worden. Letterlijk. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de skidag gezellig en ‘warm’ te besluiten: het Italiaanse alternatief voor de bierpul…

In het noorden van Italië, grenzend aan Frankrijk en Zwitserland, ligt het prachtige Valle d’Aosta. Het is met haar reusachtige Alpentoppen ook onder steeds meer Nederlanders een populaire skibestemming. Behalve de natuurschoon vormen ook de culturele bezienswaardigheden en eeuwenoude tradities in deze regio een hoogtepunt. De Grolla bijvoorbeeld. Deze coppa dell’amicizia, oftewel vriendschapsbeker, heeft veel weg van de Heilige Graal, de beker die werd gebruikt bij het Laatste Avondmaal, maar er zijn ook religieuzen die dat tegenspreken.

Traditie uit Vall D’Aosta: Grolla met vrienden
De grolla met acht tuitjes

De Grolla is een soort houten kruik met meerdere tuitjes. Erin gaat een combinatie van koffie, grappa en wat suiker. Vervolgens gaat de warme mixdrank de kring rond terwijl iedereen een slok neemt uit zijn eigen tuitje. Het zou de vriendschap bevestigen, maar het maakt bovendien warm na een koude dag in de sneeuw.

Ober!

Met de revival van de klassieke mixdrankjes en cocktails in de hippe bar van tegenwoordig, staat ook de Grolla steeds vaker op de kaart in Valle d’Aosta en andere Italiaanse skigebieden. Daarbij krijg je overigens nog zelden een houten kruik op tafel. Het is veelal een pottenbaksel van de plaatselijke  ambachtslieden, waarbij je bij de bestelling het aantal ‘tuitjes’ kunt aangeven.

Traditie uit Vall D’Aosta: Grolla met vrienden
Spectaculaire presentatie van een grolla

Ook de drank wil per lokaal nog wel eens van smaak verschillen. Vier kopjes espresso en drie glazen grappa zijn nog altijd de basis, maar de barman van dienst voegt daar graag zijn eigen likeur, kruiden en hoeveelheid suiker aan toe. Genepy is een populair distillaat in de vallei van Aosta of Cynar, geperst uit artisjokken.

Om de traditie compleet te maken, gaat ter tafel de vlam in de kruik als een lepeltje grappa wordt aangestoken. En als vervolgens de gastheer zijn vrienden heeft toegesproken, kunnen de tuitjes in de rondte. Overigens geldt in Valle d’Aosta een bekend spreekwoord bij deze traditionele rondgang: Chi beve solo si strozza (Hij die alleen drinkt, zal stikken), dus de Grolla gaat leeg tot de laatste druppel; op de vriendschap!

Italiaanse kaasfondue

In Valle d’Aosta zijn ze ook gek op kaasfondue, de Fonduta. lees meer.
In de Noord-Italiaanse wintersportregio Zuid Tirol (Alto Adige) kennen ze tevens een gezellige traditie; kastanjes en Törggelen. Lees meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button