FlorenceNieuwsRegio'sStedenToscaneVakantie

Tour de France start in 2024 in Italië

Jazeker, je leest het goed, de Fransen zien het licht, de Tour de France start in 2024 in Italië! De tourstart is dan precies 100 haar na de eerste Italiaanse overwinning van Ottavio Bottecchia in 1924

Een tourstart in Nederland is al bijna niet meer bijzonder maar de beroemde ronde start in 2024 pas voor de allereerste keer in Italië. Op 29 juni 2024 is het Grand Départ in de Toscaanse hoofdstad Florence. Vanaf het Piazza Michelangelo gaat het die dag naar de finish in Rimini. Op 30 juni is er vervolgens een etappe van Cesenatico naar Bologna en op 1 juli van Piacenza naar Turijn.

De eerste etappe is eveneens bijzonder omdat het al flink bergop gaat met zeven beklimmingen, in totaal 3.800 hoogtemeters. In de eerste kilometers zal oud tourwinnaar Gino Bartali in zijn geboorteplaats Ponte a Ema herdacht worden. Hij won de ronde van Frankrijk in 1938 en 1948. Aanvankelijk was het idee dat de Tour al in 2014 van start zou gaan in Italië, ter ere van de 100ste geboortedag van Bartali. Maar toen zwichtten de Fransen voor de zak met geld die het Engelse Leeds bood.
Net ver voor de finish doet de tweede rit ook nog even het ministaatje San Marino aan.

Tour de France start in 2024 in Italië
De Tour de France start in 2024 in Italië (kaartje: l’équipe)

Tweede en derde etappe

Ook de tweede etappe is geen wandelrit met vier klimmetjes in de laatste zestig kilometer. Dan is het de beurt aan Pantani om geëerd te worden. De laatste Italiaanse rondewinnaar, kwam in 1998 als eerste over de streep in Parijs en won dat jaar ook de Giro d’Italia.
Let in deze rit ook even op de de klim naar het heiligdom van San Luca, vlak voor de finish in Bologna.

De derde etappe hebben de heren sprinters al in de agenda gezet. De 225 kilometer gaan van Piacenza naar Turijn.
2 juli vertrekt het peloton uit Pinerolo richting Sestrière om vervolgens Frankrijk binnen de rijden.

Overigens is er in 2024 nog een unicum. De finish van De Tour is niet in Parijs maar in Nice.

Tour de France start in 2024 in Italië

In 2014 had de tour al in Italië moeten starten maar dat ging niet door. Toscane was toen wel gastheer van het WK-Wielrennen. Deze Pinoccio was de mascotte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button