NieuwsPisaRegio'sStedenToscaneVakantie

Toren van Pisa in goede conditie en veilig

De techneuten hebben de beroemdste toren van de wereld weer gecontroleerd. De conclusie is dat de Toren van Pisa in uitstekende conditie is. Je kan hem veilig beklimmen.

De toren is al 850 jaar oud en zakte ooit steeds verder de grond in waarmee omvallen dreigde. In 2001 is een reddingsoperatie ingezet. Het fundament onder de toren werd verstevigd. Daarmee kwam hij ook een klein beetje rechterop te staan. Helemaal recht was uiteraard niet de bedoeling!

De lokale monumentendienst voert sinds de restauratie geregeld controles uit. De controle van dit jaar liet zien dat de toren nog heel stevig staat, ondanks de verzakking van drie meter in de grond en de scheve stand van vijf meter uit het lood.

De restauratie in 2001 was buitengewoon ingewikkeld doordat er geen vergelijkingsmateriaal was. Daardoor gebruikte de ingenieurs veel nieuwe techniek. Het was nog maar de vraag of die techniek de tand des tijds ook zou doorstaan. Daar waren wel wat twijfels over destijds, maar die bleken dus ongegrond. In 2005 zeiden experts dat we ons voor de komende driehonderd jaar geen zorgen om de toren hoeven te maken.

Rechtop

Gevolg van de restauratie is wel dat de toren weer een beetje rechter is gaan staan. Vier centimeter kwam hij overeind de afgelopen 20 jaar. Dat is bovenop de 40 centimeter die de restauratie al tot gevolg had.    

De bouw van de toren begon in 1174, maar werd pas voltooid in 1350. Toen stond hij al scheef.

Toren van Pisa in goede conditie en veilig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button