Italiaanse restaurantsItalië Evenement 2012NieuwsSmaken

Topkok Mario Uva wint Mondo Italia Award 2012

Op Kasteel de Haar in Utrecht is topkok Mario Uva gisterenmiddag onderscheiden met de Mondo Italia Award 2012. De geboren Italiaan kreeg de onderscheiding, in aanwezigheid van zijn familie, voor zijn jarenlange gastronomische ambassadeurschap.

Uva begon in 1973, samen met zijn vrouw en ouders, een Italiaans restaurant in Neck (NH) en wist als enige Italiaan in Nederland zelfs een Michelinster te veroveren. Hij baande de weg voor de huidige Italiaanse toprestaurants in Nederland.

De uitreiking van de Mondo Italia Award is een jaarlijkse traditie. Het is bedoeld als een saluut aan Nederlanders en Italianen die de Italiaanse cultuur – in de breedste zin van het woord – in Nederland promoten of hebben gepromoot. Zanger Willy Alberti (postuum), modespecialist Oger Lusink, columnist/presentator Martin Šimek en schrijfster Rosita Steenbeek zijn enkele voorgangers van de kok Uva. Ook zij wisten, elk op zijn eigen terrein, Italië en de Italiaanse cultuur een prachtig podium te bieden in Nederlan. Allen kregen de onderscheiding uitgereikt door de Italiaanse ambassadeur in Nederland.

een bomvolle kapel van kasteel de haar met vrienden en familie van Mario Uva
Een bomvolle kapel van Kasteel de Haar met vrienden en familie van Mario Uva voor de uitreiking van de Award

Mario Uva / Ristorante Mario

Als kind verhuisde Mario Uva met zijn familie vanuit Taranto naar Cattolica. Zijn grootvader, vader en oom waren lokaal actief als kok. Daar leerde Mario het vak van zijn vader leerde. In de winter van ‘64/’65 verhuisde Mario alleen naar Nederland waar hij uiteindelijk zijn echtgenote Tine Wingelaar ontmoette. In 1967 kocht Mario het dorpscafé Het Anker in Neck over van zijn schoonvader, Hij opende er samen met Tine een Italiaans restaurant: Ristorante Mario Uva.Mario slaagde er, tezamen met zijn zoons Alessandro en Raffaele, al snel in om vanuit een bescheiden achtergrond het Ristorante Mario Uva naar de voorgrond van het culinaire establishment te loodsen door voor een verantwoorde Italiaanse keuken te kiezen. Het behaalde sterniveau en de revolutionaire werkwijze, die tegenwoordig alom geprezen is, gaven Ristorante Mario een constante stroom van culinaire bewonderaars die tot op de dag van vandaag is gebleven.

De scepter is inmiddels overgedragen aan Mario’s zoon Alessandro die de oorspronkelijke werkwijze en filosofie op dezelfde wijze voortzet.
De site van het restaurant van Alessandro Uva www.mariouva.nl

UPDATE
Helaas is Mario Uva eind 2013 overleden. Bericht. Zoon Rafaelle Uva opende in de 2015 zijn eigen restaurant in Purmerend.

De familie Uva

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button