Nieuws

Geef je kat een Italiaanse naam. De top 10

Italianen zijn dierenvrienden. Je kan er prima met je hond op vakantie en katten zijn ook overal, al dan niet met baasje. Ze kennen een lange geschiedenis. Geef je kat een Italiaanse naam. De top 10.

Toen de handel met Egypte in de 5e eeuw voor Christus op gang kwam werd de kat langzaam populair in het oude Rome. Dat waren ze niet alleen om te aaien maar met name ook omdat ze allerlei ongedierte buiten te deur hielden zoals ratten en slangen. Daarom namen de Romeinse legioenen ze mee op reis door Europa en zo belandden ze ook bij ons. De oude Romeinen associeerden katten met vrijheid en goddelijkheid. Libertas, de godin van vrijheid, werd soms vergezeld van een kat aan haar voeten.

Katten tegen ratten

Geef je kat een Italiaanse naam. De top 10

Heden ten dage paraderen de katten nog steeds vrij en vol trots over de oudste monumenten in Rome. 300.000 wonen er naar schatting in de stad. Als het aan een burgemeesterskandidaat had gelegen was dat aantal dit jaar al verdubbeld. Die wilde namelijk wat doen aan de immense rattenplaag in de stad. Experts denken dat er 6 miljoen beesten rondlopen. Het probleem met de ratten werd namelijk veel erger toen in de jaren 80 van de vorige eeuw straatkatten actief gesteriliseerd werden.

De top 10 kattennamen in Italië. Poesje Ciao!

Voor de echte Italofiel die zijn knuffeldier een Italiaanse naam wil geven hier alle namen die Italianen zelf aan hun kat of poes geven. Uitgang O is voor een kater, de A voor een kat of poes.

1) Romeo
2) Pallina\o
3) Micio\a
4) Luna
5) Chicco\a
6) Birba
7) Trilly (o Trilli)
8) Leo
9) Minù
10) Briciola

Meer veelgehoorde namen

Camillo\a, Merlino, Nerone\a, Teo\a, Maya, Nerino\a, Tigro\a, Tommy, Macchia, Mia, Mimì (of Mimi), Minou (Minoù), Pepe, Silvestro, Cleo, Felix, Penelope, Sissi (of Sissy), Milù, Perla, Filippo, Pippo, Simba, Stella, Tigre, Zorro, Artù, Matisse, Morgana, Priscilla, Leone, Lilly, Minnie, Arturo, Asia, Bianca, Ciccio\a, Cleopatra, Gigio\a, Giuliano, Lulù, Oscar, Pepito\a, Pulce, Stellina\o, Trudi (of Trudy), Willy (of Willi).

En ook nog…

Geef je kat een Italiaanse naam. De top 10
Geef je kat een Italiaanse naam. De top 10

Attila, Figaro, Gigi, Mina, Musetto\a, Zoe, Alex, Ariel, Billy, Bimbo\a, Birillo, Gastone, Giulio, Kikko\a, Kitty, Lillo\a, Lola, Maggie, Max, Micetto\a, Miele, Milly, Mirtillo\a, Molly, Nano\a, Nina, Pino/a, Pippi, Poldo\a, Rocco, Sally, Sofia, Alice, Bianchina, Carlotta, Cesare, Chanel, Charlie, Chloe, Fiocco, Grisù, Jerry, Jimmy, Kira, Lady, Mario, Martino\a, Micione\a, Oliver, Olivia, Penny, Red, Saetta, Scheggia, Tino\a, Ugo, Baby, Bea, Bella, Black, Calimero, Cico, Circe, Cirillo, Diego, Ettore, Frida, Fufi, Giada, Ginger, Gino, Holly, Kelly, Liquirizia, Lucy, Margot, Nuvola, Piccolo\a, Piero\a, Pilù, Piumino, Principe\essa, Pucci, Regina, Ronnie, Spillo, Terry, Titti, Tobia, Ulisse, Virgola, Whisky (of Wisky), Yuri, Zeus.

Tomtompoes verzint een list

Voordat je verder leest, dit verhaal begint happy maar eindigt zo niet. In de Corriere Fiorentino lazen we al een tijd geleden het bericht over kater Ogghy van mevrouw Bella Pezzoli uit Scandicci, vlakbij Florence. Anderhalf jaar geleden ging ze met de familie op vakantie naar Grosseto. De lieve kat mocht mee om niet alleen achter te blijven. Op een dag werd in het vakantiehuisje vergeten de hor voor het raam te zetten en weg was Ogghy. Briefjes, Facebook, politie, niemand had Ogghy meer gezien.

Mevrouw Pezzoli kon niet geloven dat hij dood was, daar was de schat veel te slim voor. Ze bleef hopen dat hij op een dag zou terugkeren en zo geschiedde. Begin februari mauwden de andere katten in huize Pezzoli hun stembandjes schor. Apre la porte! Er stond hoog bezoek voor de deur. Het was Ogghy, sterk vermagerd, uitgeput en vies. Anderhalf jaar later en 140 kilometer verder was hij weer thuis.

Bella Pezzoli was dolblij maar ook bezorgd. Ogghy kon nog net het vertrouwde kussentje opzoeken maar had totaal geen puf om met het favoriete balletje te spelen. Bella Pezzoli had even geen saldo voor de dierenarts en probeerde zelf met eiwit en antibiotica Ogghy op te lappen, maar de maandenlange tocht door het Toscaanse land had zijn tol geeist. Het hartje van Ogghy begaf het, vier dagen na de heroische thuiskomst. Op tafel blies hij zijn laatste adem uit. Mevrouw Pezzoli ontfermt zich nu over de straatkatten, met Ogghy in gedachten.

Lees ook het verhaal over een Toscaanse kat die dagelijks het graf van haar baasje bezocht.

Ik heb een hond!

Dat kan natuurlijk ook. Hier populaire Italiaanse hondennamen.

Geef je kat een Italiaanse naam. De top 10

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button