NieuwsStile Italiano

De top 10 beste universiteiten van Italië

De Universiteit van Bologna is niet alleen de oudste universiteit van Europa maar ook een van de beste van Italië. Italiaans onderzoek zette deze week Bologna op één, Padova (Padua) op twee en La Sapienza in Rome op drie. Maar er zijn nog veel meer lijstjes en rankings voor de beste universiteiten van Italië . Wij zochten het voor je uit. Dit is de top 10 beste universiteiten van Italië.

Het is maar net waar je naar kijkt wie de beste is. De kwaliteit van het onderwijs, het slagingspercentage en de carrière daarna, het niveau van de faculteit of juist de onderzoek prestaties. Het toonaangevende Center for World University Rankings, bekijkt alle aspecten en zet juist Sapienza in Rome weer bovenaan en dat doet ook de bekende Shanghai Ranking van 2021.

Wij hebben alle lijstjes met elkaar vergeleken en komen dan op de volgende top 10 beste universiteiten van Italië in willekeurige volgorde.

De top 5

Universiteit van Bologna
Scuola Superiore Sant’Anna di Pisa
Politecnico di Milano
La Sapienza Rome
Universiteit van Padova

En de runners up

Politecnico di Torino
Universiteit van Florence
Universiteit van Trento
Universiteit van Milaan
Naples Federico II

Een tijdje terug interviewden we Ingrid Veringa die al meer dan 30 jaar studenten naar Italiaanse universiteiten begeleidt. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat. Lees ook over de onderwijsmethode van Maria Montessori.

top 10 beste universiteiten van Italië

Het logo van de universiteit van Bologna

Nog een leuk bericht: Giuseppe is de oudste student van Italië!

In Italië is het goed oud worden en bij vele werkt de bovenkamer dan ook nog prima. Vijf jaar geleden schreven we al eens over basisschoollerares Anna Valanzuolo Carcaterra, die op 88-jarige leeftijd afstudeerde aan de Universiteit van Napels. Vorig jaar rondde Giuseppe Paterno van 96 zijn universitaire studie filosofie af, en werd daarmee de oudste student die ooit afstudeerde in Italië.

Giuseppe groeide op in armoede op Sicilië maar zodra het kon dook hij in de boeken om diverse diploma’s te halen. De universiteit bleek nog altijd een droom en dus schreef hij zich vier jaar geleden, tussen alle twintigers, in op de universiteit van Palermo.

Iedere ochtend stond de voormalig medewerker van de spoorwegen om zeven uur op en maakte op een oude typemachine zijn opdrachten. Na een middagslaapje ging het tot middernacht door. Door de Corona moest de digibeet opeens online de colleges volgen maar ook dat liet hem niet weerhouden. Als beste van zijn jaar ontving hij deze zomer het diploma, en de krasse knar wil nog door voor zijn Master! “Mijn moeder werd 100 dus ik heb nog even”,  was zijn reactie toen journalisten hem na dit opmerkelijke voornemen vroegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button