NieuwsVenetië

Beste toeristen: gedraag je een beetje in ons land alsjeblieft

Niet in zwembroek over het San Marcoplein! “Onze stad bezoeken prima, maar gedraag je wel een beetje”, vinden ze in Venetië. De stad heeft een soort 10 geboden voor de toerist gemaakt die ervoor moeten zorgen dat die zich aan de Venetiaanse etiquette houdt. Geen vuilnis weggooien, niet in badkleding over straat, geen spullen van straathandelaren kopen en voer de duiven niet.

De regels worden in vrolijke tekeningen uitgelegd met behulp van de leeuw van Sint Marcus, een van de symbolen van de stad. Bij binnenkomst in de stad worden ze in zeven talen overhandigd. De stad is al langer bezig om onbeschaafd gedrag uit te bannen. In 2007 gingen fatsoenscontroleurs de straat op om mensen aan te spreken op de ontblote buik en het eten op straat. In 2014 kwam een verbod op lawaaiige rolkoffers in het nieuws. Die soep bleek uiteindelijk niet zo heet gegeten te worden.

Bikini in de ban

Niet alleen in Venetië stoort men zich aan toeristen die zich in strandkleding op straat vertonen, het stoort veel Italianen al jaren. Verschillende badplaatsen in Italië hebben daarom een verbod uitgevaardigd op het dragen van alleen zwemkleding op andere plekken dan het strand. Met ontblote bast een rondje lopen door het centrum van Lipari (een van de Eolische Eilanden) kan een boete van maar liefst € 500,- opleveren. Burgemeester Marco Giorgianni verklaarde dat de maatregel is ingevoerd naar klachten van bewoners en toeristen over exhibitionisme.

Ook in de Siciliaanse stad Aci Castello moet het t-shirt aan net als in Vietri Sul Mare aan de stijlvolle Amalfikust.

Overigens staat Italië niet alleen in deze opvattingen. Ook bij ons groeit de weerstand tegen eten in het openbaar, getuige de discussie over het eetverbod in de metro en in de trein.

[divider][divider]

De bikini op straat gaat in de ban
Op sommige plekken heb zomaar een bon aan je broek(je)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button