Geloof en kerk in ItaliëKunst & CultuurKunst, film, muziekLazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Toch entreeprijs voor Pantheon

Binnenkort moet je 5 euro betalen voor een bezoek aan het Pantheon in Rome. De discussie speelde al een paar jaar maar de kogel is nu door de eeuwenoude kerk. Toegang tot het magistrale monument is niet langer gratis voor toeristen. Ben je boven de 25 dan betaal je 5 euro. Ben je jonger dan maar 2. Jeugd onder 18, inwoners van Rome en mensen die een kerkdienst volgen mogen nog steeds gratis naar binnen.

Wij vinden het Pantheon misschien wel de spectaculairste attractie van Rome en daarin staan we niet alleen. Met bijna 10 miljoen bezoekers per jaar is het de populairste bezienswaardigheid in de eeuwige stad. Het gebouw was altijd gratis te bezoeken maar dat gaat nu dan echt veranderen. Ruim vijf jaar geleden ontstond al een plan om entree te heffen voor het Pantheon in Rome. Dat voorstel haalde het toen niet.

Minister Sangiuliano van de nieuwe rechtse regering van Italië stofte het plan weer af. Ook de katholieke kerk besliste mee omdat het gebouw een religieuze functie heeft. De minister noemde in zijn betoog toegangsprijzen van 14 euro voor het Musèe de l’Armèe in Parijs of zelfs 25 euro voor Westminster Abbey. Entree heffen voor het Pantheon is gewoon een kwestie van gezond verstand liet hij weten.

Opbrengst

De opbrengst van de kaartverkoop gaat voor 70 procent naar de overheid en 30 procent gaat naar het bisdom Rome. Het ministerie van Cultuur betaalt de schoonmaak en het onderhoud.

Geschiedenis

Het Pantheon was bedoeld als tempel en werd in de 2e eeuw na Christus gebouwd. Op de plek stond al eerder een pantheon dat in 80 na Christus door brand werd verwoest. Pantheon betekent ‘gewijd aan alle goden’ in het Grieks. Het is een van de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld. Dat komt vooral doordat het al snel in gebruik werd genomen als kerk en daardoor goed werd onderhouden.

Kaartjes voor het Pantheon

Ga voor kaartjes of rondleidingen naar de website van het Pantheon. Blijf opletten op de boeven die je een vals kaartje willen aansmeren. Dat deden ze ook al toen de entree nog gratis was.

Toch entreeprijs voor Pantheon
Toch entreeprijs voor Pantheon

Toch entreeprijs voor Pantheon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button