algemeenNieuwsPopulaire artikelenReceptenSmaken

Tiramisu. Het originele recept

Tiramisu, een hemelse smaaksensatie! Het is het bekendste Italiaans dessert ter wereld. Het  ‘paradijs voor het gehemelte’  is niet moeilijk te bereiden, zolang je echte Savoiardi gebruikt (de Italiaanse lange vingers) en de juiste ingrediënten. Tiramisu is een aantal dagen goed te bewaren in de koelkast, wordt koud geserveerd en is een ideale afsluiting van de maaltijd. Tiramisu, het originele recept lees je hier.

Tiramisù: het authentieke recept

Ingrediënten (10-12 porties)

  • 220 gr verse eieren (3 tot 5 eieren)
  • 100 gr suiker
  • 500 gr mascarpone
  • 80 gr Marsala (Siciliaanse dessertwijn)
  • 50 gr espresso
  • zout en cacao
  • Savoiardi (Italiaanse lange vingers, o.a verkrijgbaar bij Italiaanse delicatessenwinkels )

Bereiding

  1. Scheid de dooiers van het eiwit
  2. Klop de dooiers en de suiker
  3. Klop intussen het eiwit en het zout in een metalen kom
  4. Voeg de mascarpone toe aan de dooiers en suiker
  5. Maak de mix luchtiger door het geklopte eiwit toe te voegen
  6. Voeg de Marsala toe aan de koffie
  7. Drenk de savoiardi in de mix van koffie en Marsala en verspreid ze over de gewenste opdienschaal
  8. Wissel lagen mascarpone af met lagen savoiardi; bedek alles met een laag mascarpone en strooi ten slotte de cacao erover
  9. Zet de schaal in de koelkast
  10. Serveer tussen de 6 en 8° C

Savoiardi zelf maken (lange vingers)

Tiramisu. Het originele recept

Savoiardi zijn steviger dan de Nederlandse Lange vingers en daardoor beter geschikt voor Tiramisu. Kant-en-klaar kan je ze kopen bij Italiaanse delicatessen(web)winkels.

Ingrediënten voor Tiramisu, het originele recept

  • 500 gr kristalsuiker
  • 400 gr eiwit
  • 350 gr eidooiers
  • 450 gr bloem met een laag glutengehalte W 160-180, P/L 0,45-0,50
  • 100 gr honing
  • 200 gr zetmeel
  • 0,5 gr vanille
  • glazuursuiker

Bereidingswijze Savoiardi 

  1. klop het eiwit op met de kristalsuiker tot er stijve punten blijven staan
  2. klop de dooiers door de honing.
  3. voeg voorzichtig het dooiermengsel toe aan het eiwitstijfsel en roer het intussen langzaam door elkaar, voeg dan door een zeef de bloem en het zetmeel, gemengd met de vanille, toe.
  4. beboter de ovenschaal en bestrooi tevens met een beetje bloem
  5. vorm met de verkregen mix strepen van ongeveer 22 cm lang, met behulp van een spuitzak met een grote gladde ronde mond.
  6. bestrooi het oppervlak van de strepen met de glazuursuiker
  7. bak het geheel 10 minuten in de oven op 190°C.

Tiramisu, het originele recept Tiramisù: het authentieke recept

2 reacties

  1. Goed recebt en ziet er ook lekker uit!

    Ik heb zelf een website over tiramisu maken met een ebook met heel veel verschillende manieren om tiramisu te maken.
    Bijvoorbeeld met fruit of met bastogne….

    Wil je meer weten?

    Kijk dan ook even op mijn site!

  2. Het recept mist nogal wat details, waardoor het gemakkelijk kan mislukken. Bijvoorbeeld het mixen van dooiers en suiker, dit moet een gladde witte schuimige massa (ruban) worden, en dat kan wel 5-10 min duren. Het kloppen van zout en eiwit moet in een ontvette kom met ontvette mixer. Dus niet een mixer gebruiken waar nog eigenresten (=vet) aanzit. De mascarpone niet in 1 grote klont toevoegen, maar in kleine beetjes voorzichtig door de ruban mengen. Dit soort kleine dingetjes maken het verschil tussen een mooie stijve Tiramisu of een koffiesoep waar de lange vingers in drijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button