CampaniëLezersverhalenNapelsNederlanders in ItaliëNieuwsRegio'sStedenVakantie

Tips voor Napels van locals

Napels is geweldig. Wij wisten het al jaren maar nu ontdekken ook veel Nederlanders het. Sommigen waren eerst nog een beetje bang maar dankzij meer vluchten en tal van reisgidsen die de fascinerende Zuid-Italiaanse stad liefdevol beschrijven, gaan ze overstag. Joël & Iris zijn een van de 41 Nederlanders die in de stad wonen. Wij spraken ze over hun liefde voor de stad, de moeilijke lockdown door de Corona en tips voor het najaar.

Ten eerste zijn we natuurlijk benieuwd hoe ze in Napels zijn beland. Iris & Joël: “Als toerist hadden we Napels meerdere malen bezocht en vervolgens ons hart verloren hadden aan de chaotische, maar prachtige stad. We wilden hier gewoon heel graag wonen dus verruilden we twee jaar geleden Utrecht voor Italië. Met vier koffers en heel veel zin kwamen we in aan en vonden we binnen twee weken een appartement in de volkswijk Rione Sanita. Deze levendige wijk ligt direct tegen het historisch centrum van de stad aan.” 

Tips voor Napels van locals
Iris en Joël in ‘hun’ wijk

En wat doen jullie voor de kost?

“Wij zijn vrij snel na onze aankomst in Napels in het toerisme gerold. Dit begon met het geven van Nederlandstalige fietstours in samenwerking met een Napolitaanse vriend. Niet veel later begonnen we met Ontdek Napels, omdat we het zo leuk vonden om andere Nederlanders te laten zien wat Napels volgens ons zo bijzonder maakt. Ontdek Napels is ons eigen bedrijf waarmee we Nederlandstalige tours en andere activiteiten in Napels aanbieden, bedrijfsuitjes organiseren en vaak de gehele vakantieplanning voor klanten maken. Voorbeelden van onze activiteiten zijn: fietstours, wandeltours, food tours, workshop pizza bakken, paardrijden op de vesuvius, wijnproeverijen en boottochten, hartstikke leuk!”  

In Italië was de lockdown veel pittiger dan in Nederland. Hoe hebben jullie dat gered?

“Gelukkig zijn we de corona tijd redelijk goed doorgekomen . Natuurlijk was het niet leuk en af en toe relatief zwaar, maar we zijn gezond gebleven. We mochten tijdens de lockdown ons huis alleen uit voor boodschappen en moesten deze ook heel dicht bij huis doen. Alleen de noodzakelijke winkels waren open tijdens deze periode. Daarnaast moesten we te allen tijde een autocertificazione bij ons hebben, waar naam, adres en wat je ging doen op stond. Zonder geldige reden mocht je simpelweg niet op straat zijn. Bij het naar buiten gaan moest je trouwens verplicht een mondkapje dragen en in sommige winkels moest je zelf plastic handschoentjes aan hebben.

Tips voor Napels van locals
Hippe mondkapjes

Deze lockdown duurde in totaal ruim 50 dagen. Daarna brak de volgende fase aan en mochten we weer naar buiten om een frisse neus te halen (en dus zonder doel even buiten zijn).  Nu gaat alles langzaam terug naar ‘normaal’, gefaseerd ging alles weer open. Dit begon met de bezorging van vers eten (pizza!) en de heropening van koffiebarretjes. Inmiddels is alles weet open, winkels, kappers maar ook de restaurants, musea, theaters en bioscopen. Gelukkig zijn ook de grenzen voor buitenlanders weer open. Niet onbelangrijk voor ons werk, haha.” 

Jullie geven rondleidingen dus dan weet je vast wel een paar originele tips als mensen dit najaar een tripje willen doen of niet?

Uiteraard weten we dat! Het najaar is en prima periode voor een bezoek want dan is het over het algemeen nog heel erg mooi weer. Maar het kan ook wel een plenzen dus ook voor overdekt vertier hebben we genoeg ideeën.

Tips voor Napels van locals
Zicht op de Vesuvius via de bekende wijk Quartieri Spagnolie

Mooi weer

Loop met mooi weer eens de prachtige trappen ‘Gradini del Petraio’, van boven in de stad naar beneden naar zee. Napels wordt ook wel de stap van de trappen genoemd. Je hebt namelijk op veel plekken in Napels erg mooie trappen die vaak verschillende wijken doorkruisen. Een van onze favorieten is Gradini del Petraio. Deze trappen beginnen achter Castel Sant’Elmo (het hoogste punt van de stad) en lopen via de wijk Chiaia naar Castel dell’Ovo aan de boulevard. Je hebt onderweg mooie uitzichten op Capri, de golf van Napels, de Vesuvius en natuurlijk de stad.

Tips voor Napels van locals
Van boven naar beneden lopen via de Gradini del Petraio

Orto Botanico di Napoli

Een bezoek aan de botanische tuin van Napels is ook een aanrader. Het is een oase van rust en je vindt er ruim 9.000 verschillende plantensoorten verspreid over 12 hectare. Het is de beste plek in de stad om tot rust te komen als je het chaotische Napels even zat bent.

Tips voor Napels van locals
De botanische tuin is een van de Tips voor Napels van locals Iris en Joelle

Parco Villa Floridiana

Bovenop de Vomero heuvel in Napels vind je vlakbij de drukke winkelstraten dit mooie park. Leuk om doorheen te wandelen en mis het uitzichtpunt aan de rand van het park niet. Je kijkt hier uit over de westkant van Napels ziet in de verte het eiland Capri liggen in de golf van Napels. In dit modernere deel van de stad vind je trouwens ook veel bars, restaurants en winkels. Tip: neem de funicolare (kabeltrein) om hier te komen.

Voetbalwedstrijd SSC Napoli

Napels is een stad die voetbal ademt. En voetbal draait in Napels volledig om de enige club van de stad: SSC Napoli. De club die voor altijd in een adem genoemd wordt met legende Diego Maradona. Het stadion waar Diego in de jaren ‘80 zijn magie vertoonde bestaat nog steeds. Een voetbalwedstrijd in het San Paolo stadion kijken is alleen daarom al een beleving. De fanatieke aanhang van Napoli zorgt er daarnaast voor dat er altijd sfeer is. Tickets voor de wedstrijd kunnen wij voor je regelen. Tip: onze Maradona Tour is de ideale combinatie met een bezoek aan een wedstrijd.

Wat te doen met slecht weer in Napels

Museo Madre

Madre staat voor Museum of Contemporary Art Donna Regina en is een museum voor hedendaagse kunst. Een bezoek aan museo Madre is altijd een succes. Het museum heeft een wisselende kunstcollectie, maar altijd een collectie die je verrast. Het palazzo waar het museum in is gevestigd is ook zeer de moeite waard om te zien.

Un grande pranzo

Ga lekker uitgebreid lunchen in een trattoria. In Napels houden ze enorm van lekker eten. De stad zit vol met gezellige trattoria’s en restaurantjes. Ga daarom met slecht weer uitgebreid lunchen: bestel een antipasto, primo piatto, secondo piatto, dolci, frutta en dan nog een caffè. Drink er lekkere wijnt bij en de dag vliegt voorbij. 

Tips voor Napels van locals

Op zoek naar meer tips van Nederlandse locals Iris & Joel of heb je vragen? Neem dan een kijkje op de website Ontdek Napels of op Instagram/Facebook onder de naam Ontdek Napels.’

Tips voor Napels van locals

Tips voor Napels van locals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button