AbruzzenalgemeenLezersverhalenNederlanders in ItaliëNieuwsRegio'sVakantie

Tips voor de Val Vibrata in regio Abruzzo

Snel, nog even de planten besproeien. Ik moet opschieten want ik hoor in de verte mijn bus aankomen, die mij in ongeveer 40 minuten naar mijn werk (een modebedrijf op de grens van Noord Abruzzen en Zuid Le Marche, ook wel Marchuzzo genaamd) brengt. Ik woon net even buiten Teramo, een mooi stadje met een rijk verleden en een nog rijkere keuken. Volgens velen kun je in deze streek het beste eten van heel Italië. Lees met me mee voor tips voor de Val Vibrata in regio Abruzzo.

Door: Olga Bibi Segaar

De busreis is iedere dag weer een vakantieritje, genietend van de prachtige ongerepte natuur van de provincie van Teramo. Via slingerwegen door heuvels en bergen rijd ik door het oude stadje Campli, met zijn heilige trappen en de Porchetta traditie (gegrild speenvarken). Iets verder ligt Civitella del Tronto een van de grootste burchten van Europa, waar ‘s zomers concerten en tentoonstellingen plaatsvinden. In hotel restaurant Zunica kan je de heerlijkste gerechten van deze streek proeven. Een paar bergen verder heb je de prachtige stad Ascoli Piceno al aan je voeten liggen.

Tips voor de Val Vibrata in regio Abruzzo
Vanuit de bus zie ik dit

Gunstig gelegen

Al verder rijdend in een lekker koele en bijna lege bus, passeer ik olijf- en wijngaarden, koren- en maisvelden en akkers met prachtige gele zonnebloemen. Soms zie ik een boerin bij een kraampje die haar verse, net geplukte waar staat te verkopen. De gunstige positie van de heuvels en de zee, die je in de verte al ziet liggen, zorgt dat de kwaliteit van de producten die hier worden geteeld fantastisch zijn. De stadjes Colonella, Controguerra, Corropoli en Torano Nuovo zijn de wijnstadjes van deze streek, bekend om hun Trebbiano, Cerasuolo en Montepulciano wijnen.

Tips voor de Val Vibrata in regio Abruzzo
Het Piazza Popoli in Ascoli Piceno. Een van de mooiste pleinen in Italië. Een van de tips voor de Val Vibrata in regio Abruzzo

Bloeiende textielindustrie

Al rijdend door de Val Vibrata merk je dat er hier een rijk verleden is geweest. Je komt veel huizen, villa’s, boerderijen en fabriekjes tegen die te koop of te huur staan. Heel lang geleden werd er hennep geteeld en verwerkt. Zodoende kwam de textielindustrie op gang en dat leidde tot de opening van veel kledingfabriekjes. Dankzij de financiële hulp in de jaren 50 van banken werd er geld geleend en geïnvesteerd. Slimme modeondernemers uit de buurregio de Marken, openden daardoor ook hun fabriekjes in de Abruzzen. Bijna iedere boerenfamilie in deze streek had wel een kamer in huis die werd omgebouwd tot naai-atelier. Een uitkomst voor de winter als er op het land weinig te doen was.

Tips voor de Val Vibrata in regio Abruzzo
Tortoreto

De economische opleving duurde tot eind jaren 60. Veel bekende  modeontwerpers zoals Boss, Prada, Tod’s en Louis Vuitton lieten in deze productieve streek hun leren tassen, ceinturen en schoenen maken. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in een van de nog overgebleven kledingfabrieken, je kunt hier prachtige merkkleding kopen tegen fabrieksprijs, in de outlet of spaccio, zoals dit hier wordt genoemd.

In de zomer zijn er overal gezellige dorpsfeesten.
In de zomer zijn er overal gezellige dorpsfeesten.

Sagra

In de zomer is de Abruzzen een grote Sagra. Ieder stadje of dorp heeft zijn eigen typisch streekgerecht dat op de pleinen door bewoners en omgeving wordt genuttigd. Met de klanken van Italiaanse muziek en de heerlijke wijnen zijn het prachtige avonden. Iedere avond is er wel een leuk stadje of dorpje te ontdekken waar je een of ander gerecht kunt proeven. Hier maak je het echte Italiaanse leven mee, feestelijk eten en drinken en je ziet bijna geen toeristen in deze omgeving, terwijl het hier echt fantastisch is.

Bezoek ook het prachtige strand van Tortoreto en zijn schattige Tortoreto Alto, waar je een mooi uitzicht hebt op de bergen en de zee. In 35 minuten en je bent in het mooie Ascoli Piceno, 40 minuten later ben je in Teramo. In de prachtige Gran Sasso bergen kan je heerlijk wandelen en de kloof van de Salinello bezichtigen tijdens een van de prachtige natuurexcursies die je hier kunt maken.

Tips voor de Val Vibrata in regio Abruzzo
Civitella del Tronto

In 20 minuten ben je in een van grootste burchten van  Europa, Civitella del Tronto; heerlijke wijnen, prachtig eten, gastvrije en aardige mensen, te veel om op te noemen. Ja ik ben zeker una persona fortunata (geluksvogel) dat ik hier woon!

Abruzzo tips

Teramo

De kathedraal Teatro romano en Amfiteatro Pinacoteca www.teramomusei.it
L’Arca/Laboratorio per le arti contemporanee (moderne kunst)

De heilige trap van Campli in Teramo
De heilige trap van Campli in Teramo

Civitella dell Tronto

Dit is een van de grootste burchten van Europa. ‘S zomers zijn er veel culturele evenementen.
Tortoreto Alto is een mooi oud stadje in de heuvels boven de zee, draai je om en je ziet de prachtige bergen.

Geweldige wijnen worden gemaakt van de Montepulcianodruif
Geweldige wijnen worden gemaakt van de Montepulcianodruif

Nereto

In Santa Maria in Vico staat de oudste kerk van de Abruzzen. In de Pinciare vind je, oude huizen van klei.

Sagre/feesten

Gedurende de hele zomer zijn er in ieder stadje of dorp diverse sagre (feesten). In de krantenkiosk bestaan er boekjes met informatie en langs de wegen hangen grote aanplakborden.
-1e zondag van juni: Festa del ciliegio (Kersenfeest)
-10 – 20 juli: Bacala (Stokvis) in San Omero
-September: Capra (Geit) alla neretese
-10 november: Tachino (Kalkoen) alla neretese

Bekijk alle evenementen en festivals in heel Italië.

sagra-ciliegie-Raiano
Festa del ciliegio

Kledingfabrieken & Outlets in de Val Vibrata

FEGI (Wampum) in Nereto. Jeans and sportwear, Fifty four; Re dell Mare; Wampum WPM
Maglificio Gran Sasso in Sant’Egidio alla Vibrata. Casmire kleding
Officine Tessili in Sant’Omero. Overhemden
Re-Hash. In Garrufo di S. Omero. Jeans

re-hash outlet
Outlet van Re-hash jeans

Tips voor de Val Vibrata in regio Abruzzo

Tips voor de Val Vibrata in regio Abruzzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button