Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Theatervoorstelling Spaghettirellen nog tot half mei te zien

In februari ging de theaterproductie Spaghettirellen van Theatergroep De Jonge Honden in première. De voorstelling vertelt het voor velen onbekende verhaal over de spaghettirellen in Oldenzaal, waarover wij al wel eens schreven. In de zomer van 1961 gingen Nederlandse jonge mannen en Italiaanse arbeidsimmigranten in het Twentse Oldenzaal met elkaar op de vuist. Hier is een voorstelling over gemaakt die nog tot 16 mei dit jaar te zien is. Later dit jaar verschijnt de film Tegendraads met hetzelfde thema. Wij zagen de voorstelling onlangs en durven te stellen dat het een absolute aanrader is.

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge, vrijgezelle mannen naar Nederland om als gastarbeider te werken in de fabrieken. In hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben. In discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de jeugd. Deze ontmoetingen leiden in de jaren zestig tot spanningen en op steeds meer deuren van snackbars, dansclubs en cafés komen bordjes met daarop ‘Verboden voor Italianen’ te hangen. In het Twentse Oldenzaal leidde dit in 1961 tot heftige rellen tussen Nederlandse jonge mannen en de Italiaanse gastarbeiders. Deze confrontatie, die destijds veel media-aandacht kreeg en waarbij zelfs versterking van de marechaussee werd opgeroepen, is de geschiedenis ingegaan als ‘de spaghettirellen’.

Nederlands-Italiaanse cast

Theatervoorstelling Spaghettirellen nog tot half mei te zien

In de voorstelling Spaghettirellen speelt de Italiaans-Nederlandse acteur Joshua Albano, zelf zoon van een Italiaanse gastarbeider, één van de hoofdrollen. Het verhaal dat op de planken wordt gebracht is een mix van Romeo & Julia en West Side Story, gemaakt in de stijl van een spaghettiwestern. Verwacht brommers, muziek en verliefde jonge mensen met dromen.

Vrijgezelle jonge mannen

Regisseur Jolmer Versteeg zegt over de Spaghettirellen: “Voor een gloedvol liefdesdrama is dit natuurlijk een mooi klassiek conflict over uitsluiting en jaloezie tussen Nederlandse jongemannen, meisjes en Italianen, maar het gaat mij ook om de achtergrond van die spanningen, hoe xenofobie werd gevoed door ondoordacht handelen van een overheid. Ambtenaren hadden namelijk zelf in het arme zuiden van Italië gezonde mannen van midden twintig geworven. Op deze manier wilden ze het arbeidstekort in de textiel-, mijn- en staalindustrie opvangen. Die moesten vrijgezel zijn, zodat niet hele families moesten worden gehuisvest. De charmes van deze vrijgezelle mannen bleek voor veel Nederlandse meisjes onweerstaanbaar, tot ongenoegen van de Nederlandse jongens. Er zijn veel gelijkenissen te treffen met de manier waarop we ook nu nog met immigranten omgaan. Spaghettirellen vertelt daarom voor mij een nog steeds actueel verhaal over de omgang met en het accepteren van een ander.”

Speelfilm Tegendraads in het najaar

Theatervoorstelling Spaghettirellen nog tot half mei te zien
Italiaanse gastarbeiders eten bij een Twents gastgezin in de jaren 60

In het najaar van 2024 verschijnt er ook een Nederlandse speelfilm over de geschiedenis van de spaghettirellen. Deze film, met de titel Tegendraads, is geregisseerd door Ben Sombogaart (De Tweeling, Abeltje). De Italiaans-Nederlandse acteur Joshua Albano speelt zowel in de theaterproductie als in de speelfilm over de spaghettirellen. Verder speelt ook de Italiaanse acteur Mehdi Meskar uit Calabrië een van de hoofdrollen, net als Holly Mae Brood (officieel ‘dochter van’, maar niet biologisch).

De opnames waren vorig jaar in het Engelse Lancashire. In het monumentale Queen Street Mill Textile Museum, staat namelijk de laatst overgebleven 19e-eeuwse stoomweverij ter wereld. Die moeten oude Twentse tijden op het doek doen herleven. “Tegendraads vertelt wat mij betreft een zeer actueel verhaal over het accepteren van mensen die anders zijn dan jijzelf”, aldus regisseur Ben Sombogaart vorig jaar in het AD. ‘Tegendraads’ komt dit najaar in de bioscoop. Wanneer exact is nog niet bekend.

Speeldata theatervoorstelling Spaghettirellen

wo 10 april 2024Theater de MaagdBergen op Zoom
vr 12 april 2024Junushoff TheaterWageningen
za 20 april 2024WilminktheaterEnschede
vr 26 april 2024Schouwburg AmstelveenAmstelveen
zo 5 mei 2024DeLaMarAmsterdam
vr 10 mei 2024De OranjerieRoermond
wo 15 mei 2024Schouwburg OgteropMeppel
do 16 mei 2024Theater aan de SchieSchiedam

Kaarten

Kaarten koop je via de website van de theatergroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button