Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Teylers Museum vindt twee onbekende Bernini-tekeningen in eigen collectie

Het Teylers Museum in Haarlem weet het zeker. Twee tekeningen die op de plank lagen zijn inderdaad van Giovanni Lorenzo Bernini, de bekendste barokkunstenaar uit Italië. Een buitengewoon aangename verrassing achter de momenteel gesloten museumdeuren.

Het gaat om de werken; Allegorie op het Heilige Bloed van Christus en Een kind met een beschermengel. Na uitvoerig onderzoek durft men het aan dat ze inderdaad van de meester zijn. Bernini leefde van 1598 tot 1680.

Ontwerper van het Sint Pietersplein

Bernini werd vooral beroemd geworden door zijn dynamische, levensechte beeldhouwwerken. Als kunstenaar en architect heeft hij een grote stempel gedrukt op Rome. Het ontwerp van het Sint Pietersplein is van zijn hand en overal in Romeinse musea, kerken en fonteinen is zijn werk te bewonderen.

Hij was ook een voortreffelijk tekenaar zoals je kan zien. Bij het Teylers dachten ze lang dat ze geen tekening van Bernini hadden, maar dat blijkt wel het geval!  In Haarlem kan je al kijken naar de grote collectie Italiaanse tekeningen van Michelangelo en Rafaël. In 2013 brak het museum alle records met een tentoonstelling van deze laatste meester.

Carel van Tuyll van Serooskerken krijgt de eer. Tijdens onderzoek voor een nieuwe bestandscatalogus over Italiaanse tekeningen uit de zeventiende eeuw, kwam hij de tekeningen op het spoor. Van Tuyll is voormalig (hoofd)conservator van Teylers Museum. Hij speurde de Bernini’s op tussen andere 900 tekeningen.

Giovanni Lorenzo Bernini, Allegorie op het Heilige Bloed van Christus, ca. 1670, pen en bruine inkt, penseel en bruine inkt, over zwart krijt op papier, 386 x 247 mm (inv.nr. D 010) Beeld: Teylers Museum

Al 230 jaar op de plank

De twee tekeningen liggen al 230 jaar op de plank van het museum! Ze behoren tot zeventienhonderd tekeningen afkomstig uit de verzameling van koningin Christina van Zweden (1626-1689) en de Romeinse edelman Livio Odescalchi (1658-1713). Het museum verwierf deze in 1790 van de erven van Odescalchi. In een klap was het kersverse museum zo een belangrijke groep tekeningen rijker.

In die tijd schreef men de twee tekeningen al toe aan Bernini. Maar rond 1930 begonnen de kunsthistorici te twijfelen. Zij concludeerden toen dat de tekeningen van Bernini’s leerling en navolger Giovanni Battista Gaulli waren. Van Tuylls recente onderzoek bewijst echter overtuigend dat ze door Bernini zelf gemaakt zijn.

De werken zijn, uiteraard onder voorbehoud, van 17 juli t/m 7 november (o.v.) te zien in het Prentenkabinet in de tentoonstelling Barok in Teylers.

Giovanni Lorenzo Bernini, Een kind met een beschermengel, ca. 1660-65, pen en bruine inkt, penseel en bruine inkt, over zwart krijt op papier, 209 x 156 mm Beeld: Teylers Museum

Maerten van Heemskerck

Als Italiëfan kan je je hart ophalen bij Teylers. Bekijk bijvoorbeeld ook de bijzondere tekening van Maerten van Heemskerck ,die hij maakte tijdens zijn periode in Rome. Veel Nederlandse kunstenaars trokken in die tijd naar Rome en woonden er langere tijd.

www.teylersmuseum.nl/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button