Nieuws

Test: Jumbo beste diepvriespizza uit de supermarkt  

Niets beter dan een versgebakken pizza maar soms kiezen ook wij voor snelheid en gemak, zo eerlijk moeten we zijn. We hebben zo onze voorkeur voor de diepvriespizza’s uit de supermarkt. Het AD maakte er een echte test van met proevers die wij hoog aanslaan. De lekkerste diepvriespizza uit de supermarkt bleek die van de Jumbo, aldus de kenners.

7 pizza’s stonden er op tafel bij culinair journalist Onno Kleyn, pizzagoeroe Stefan Tibben en pizzabakker Mario Guido van Pizza Beppe. Onno kennen wij als echte Italiëkenner. In het smartphoneloze tijdperk verslonden we zijn gidsjes met eettips in Italië. Mario Guido is de enige Italiaan in het testpanel. Op de deur van restaurant Pizza Beppe waar hij de hoofdbakker is, prijkt trots een sticker van pizzawaakhond Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Tot slot studeert Stefan Tibben al jaren op de pizza. Hij leerde het bakkersvak in Napels en schrijft sindsdien zijn site vol met bakadvies.

Alleen Pizza Margherita

Proevers met verstand van zaken dus. Hun oordeel over de kwaliteit van de supermarktpizza is dan ook niet mals. Vet, suiker in het deeg, droog, ongaar deeg en ga zo maar door. Sommige pizza’s worden vergeleken met een gummibal, een andere met een cracker. Over tafel rollen stevige maar ook wel smeuïge smaaktermen, die ons even doen denken aan de veelbesproken haring- en oliebollentests van de krant. Met die controversiële tests stopte het dagblad na veel kritiek. Hopelijk hebben de fabrikanten van de diepvriespizza’s een wat dikkere huid.
Om het speelveld zo eerlijk mogelijk te houden zijn alleen Pizza Margherita’s uit de diepvries getest.

Jumbo springt er bovenuit

Drie van de zeven varianten gaf het panel een onvoldoende en drie anderen scoorden een mager zesje. Eén pizza Margherita sprong er volgens de deskundigen ver bovenuit, die van het eigen merk van de Jumbo. Een 8- was het gemiddelde cijfer. Grote waardering was er voor de basilicum en de pizza ziet er buitengewoon goed uit vond men. Verder viel het zachte deeg binnenin en de knapperige byte aan de buitenkant, zeer in de smaak. Bravo Jumbo dus! Deze pizza is niet de goedkoopste maar biedt met de prima smaak en, met meer dan vier ons schoon aan de haak, waar voor je geld.

Beste koop

Test: Jumbo beste diepvriespizza uit de supermarkt  
Alle pizza’s uit de test van het AD

Opvallend vinden we verder dat de duurste pizza, die van One Planet, het slechtste scoort. Bij een van de redactieleden thuis is de AH Krokante pizza Margherita bij een tienerzoon favoriet. Met maar 44 cent per 100 gram en toch een 6- als oordeel van de experts roepen we deze uit tot Beste Koop.

Dit is het complete lijstje met alle beoordelingen uit de AD Pizzatest. Een pizza die onze redactie zeer aanspreekt is de AH Biologische Pizza mozzarella. Dat is bijna een Margherita, alleen zit hier ook wat pesto op. Daarom viel hij vast af voor de test maar we willen ‘m graag aanraden.

EindcijferPrijs
(Betaald door het AD)
gewicht per pizzaPrijs per 100 gram
Jumbo, steenoven gebakken8-€ 4,99 (wij betaalden €3,79)426 g€ 1,17
AH Krokante pizza Margherita6-€2,35 (2 stuks)270 g (540 totaal)€ 0,44
Dr. Oetker, Pizza Margherita Restaurante6-€ 3,75295 g€ 1,27
Mama Mancini Pizza Margherita steenoven gebakken5,5€3,92  (3 stuks)300 g (900 totaal)€ 0,44
1de Beste Margherita steenoven pizza (Dirk)5€3,49 (3 stuks)300 g (900 totaal)€ 0,39
Dr. Oetker, La Margherita Classica4€ 3,16365 g€ 1,19
One Planet Pizza Sourdough Margherita-based4€ 5,49300 g€ 1,83

De proef op de som!

Test: Jumbo beste diepvriespizza uit de supermarkt  

Niet dat we twijfelen aan het smaakoordeel van de kenners in het panel, maar toch willen we zelf ook even keuren. Onze redactie met in totaal meer dan 100 jaar Italië-ervaring weet ondertussen wel hoe de authentieke Margherita moet smaken. De pizza’s van Dr. Oetker kennen we al en ook wij zijn daar niet kapot van. Dunne bodem, matige tomatensaus, relatief duur.

Als eerste proeven we de winnaar die bij onze lokale Jumbo geen €4,99 kost maar €3,79. Dat maakt hem dus nog aantrekkelijker. De heren hebben niets te veel gezegd, al moet je een machinaal vervaardigde diepgevroren pizza met een lage prijs nooit vergelijken met eentje van de echte pizzaiolo.

Test: Jumbo beste diepvriespizza uit de supermarkt  
Test Jumbo beste diepvriespizza uit de supermarkt.
De dikte van de bodem van de Jumbo pizza en die van de AH

Warm uit de oven ziet de Jumbo pizza er prima uit. Meteen vallen de grote bladeren basilicum in het oog maar ook in de neus. De welriekende blaadjes doen het werk uitstekend en creëren een instant geluksgevoel in ons brein. De combinatie van deze geur met tomatensaus blijft magistraal. Wat verder opvalt is dat de tomatensaus zeer goed van smaak is. De hoeveelheid saus is lekker ruim en smaakt naar verse tomaten. De dikte van de bodem scoort ook goed, met name als we die afzetten tegen goedkope AH pizza die we testen. De typering ‘cracker’, die een van panelleden aan deze laatste pizza gaf, onderschrijven we zeker. ‘s Lands bekendste grootgrutter gaf hem zelf met enig eufemisme de naam ‘Krokante’.

Tot slot is de bodem aan de onderkant van de Jumbo pizza licht knapperig en het deeg binnenin zacht, heerlijk! Enig kritiekpunt is dat deze pizza ook wat droog is, maar wellicht hielden we hem iets te lang in de oven.

Beste koop

De AH pizza bevroren uit de verpakking

Dan de Beste Koop en allergoedkoopste pizza uit de test. Die van de Albert Heijn. Deze komt dus al eens op tafel bij ons en daarom weten we dat het eigenlijk niet veel voorstelt. Een dunne, droge bodem, wat zuurzoete tomatensaus die een beetje smaakt als puree en wat friemels kaas. Wat voor kaas is niet duidelijk en of het überhaupt wel kaas is. Het programma Keuringsdienst van Waarde, toonde al eens aan dat ook hier tegenwoordig flink mee wordt gesjoemeld.

Wat deze pizza wel bijzonder maakt zijn de sterk geurende kruiden die er overheen zijn gestrooid. Die halen de smaak behoorlijk op en zoals eerder gemeld, een van onze tieners krijgt er geen genoeg van. De ouder spreekt de prijs vooral aan. Ben je aan de lijn dan adviseren we deze ook want er zitten relatief weinig calorieën in. Dat zochten we in dit artikel al eens uit.

De krokante pizza Margherita van Albert Heijn is prijsfavoriet én de Beste Koop uit de test. Hij bevat ook zeer weinig calorieën

Meer tests: Crosta & Mollica topper

De Crosta & Mollica scoorde als beste in de test van Vet Gezellig. Voor de Consumentenbond was de Plus Trattoria pizza in 2020 favoriet. Deze is echter niet meer te koop.

De diepvriespizza is een geliefd testobject. De consumentenbond keek in 2020 naar meer dan de smaak. De pizza Trattoria van de Plus was de winnaar van die test, alleen verkopen ze die niet meer.

Een actuele test deed het duo van YouTube kanaal Vet Gezellig. De AH pizza Krokante kreeg ook van deze twee relatieve leken een prima beoordeling. Hun absolute favoriet was echter de Crosta & Mollica pizza die te koop is bij AH, de Plus en de Coop. Deze pizza is ook de favoriet voor Italiëfan Sophie van der Meer van Italiamo en foodblogger Snackspert. Het zuurdesem deeg wordt geprezen. Met € 5,99 is deze pizza wel een stuk duurder dan de andere pizza’s uit het vriesvak.

Onze keus

Nieuwsgierig als we zijn hebben we de Crosta & Mollica ook even in de oven gedaan. Bij Albert Heijn is deze zes keer zo duur als de Pizza Krokante. Of je dat proeft? Ja, absoluut. Het is een uitstekende pizza met mooi en smakelijk deeg. Alleen de korst is aan de droge kant maar misschien is dat wel onvermijdelijk na een lang en koud verblijf in de vrieskist.
Toch is de Jumbo Steenoven pizza onze persoonlijke favoriet, vooral vanwege de goede tomatensaus en de basilicum.

Hoeveel calorieën?

Bekijk ook eens de beste buffelmozzarella uit de supermarkt

Test Jumbo beste diepvriespizza uit de supermarkt.

Test Jumbo beste diepvriespizza uit de supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button