Sinds kort heeft de Jumbo diepvriespizza’s van het merk L’Antica Pizzeria da Michele in het assortiment. Toen we die zagen liggen konden we er niet vanaf blijven, gefascineerd als we zijn hoe een kleine pizzeria uit Napels inmiddels een wereldwijd imperium aan het opbouwen is.
L’Antica Pizzeria Da Michele is een begrip in Napels. Als je door de smalle Via Cesare Sersale loopt zou je niet zeggen dat achter de kleine voordeur een pizzabedevaartsoord is gevestigd. De smoezelige gevel met in een ver verleden geplaatste belettering zoals je die honderden keren ziet in Italië, doet in niets vermoeden dat L’Antica Pizzeria Da Michele in alle gidsjes staat als pizzawalhalla. Voor de sfeer hoef je er niet naar binnen, voor de pizza wel. Die is goddelijk. De familie Condurro begon er al in 1870 mee. Zoon Michiele van oprichter Salvatore ontwikkelde zich tot meesterbakker. Hij opende zijn eigen zaak in 1906. Na 25 jaar verhuisde hij naar de plek waar het nu nog steeds zit, de Via Cesare Sersale nummer 1.
Sindsdien hebben vijf generaties meesterbakkers de ziel van Michele levend gehouden met respect voor traditie en het klassieke recept. Bijzonder is dat je maar twee soorten pizza’s bestellen, de Marinara en de Margherita.
Vandaag de dag staat er altijd een rij buiten te wachten tot ze eindelijk even binnen mogen zitten. Keurmeesters van de Italiaanse pizzagidsen dichten Da Michele steevast een plek in de top 10 toe. Zelfs Michelin maakt melding van het heiligdom in Napels.
Internationale expansie

Wij vermoeden dat één van de nazaten een dosis marketingtalent heeft meegekregen waarmee het ijzersterke merk na 150 jaar serieus te gelde kan worden gemaakt. In 2015 begon namelijk de expansie naar andere Italiaanse steden en niet veel later ook naar het buitenland. Er zijn nu vestigingen in Rome en Milaan maar ook in London, Japan en Hollywood en zelfs in Saoedi-Arabië. In 2022 opende het eerste restaurant van Da Michele in Amsterdam. Maar voor het origineel moet je toch echt naar Napels.
Diepvriespizza’s
In 2023 lanceerde het bedrijf de eerste lijn met diepvriespizza’s in het hogere segment. De Italianen durven het zelfs ‘identiek aan het origineel’ te noemen. Het deeg wordt met slechts vijf ingrediënten gemaakt. De hele ontwikkeling duurde drie jaar en werd bedacht tijdens de coronaperiode. Net als hun verse pizza’s in Napels, rijst ook het diepvriesdeeg 24 uur. De pizza wordt dan met de hand belegd en gebakken in een houtoven op een lavasteen van de Etna.
Hoe smaakt de pizza?!

Genoeg gescrolled, we gaan over tot ons oordeel. Helaas had onze Jumbo de eerste keer geen margherita in de vriezer. Daarom moesten we het doen met de Diavola met salami. Die zit in een prachtig ontworpen doos die er sowieso al uitspringt tussen de Dr Oetkers en Wagners. De doos is ook groter want de pizza is zwaarder dan de doorsnee supermarktpizza. Krijg je van de eerdergenoemde merken zo’n 300 of als je geluk hebt 350 gram pizza, Da Michele stopt 419 gram in de doos. Meer pizza maar ook meer geld. €5,49 staat er op de kassabon. Oetkers Diavola kost €3,89 en weegt 350 gram. Zo bezien wordt de keus voor de wat duurdere maar naar verwachting zeker twee keer lekkere Da Michele niet zo moeilijk.
Subliem deeg

Volgens de Italianen is het plasticje om de pizza volledig afbreekbaar dus ook daarover geen zorgen. Nadat de pizza zijn ovendoop heeft gehad is het tijd voor de smaak. De eerste hap is meteen goed. Het deeg komt heel dicht in de buurt van een verse Napolitaanse pizza. De kenmerkende hoge rand van dit type pizza’s heeft hij alleen niet. Maar dat zal technisch misschien niet mogelijk zijn. Het deeg is zeer onderscheidend als we deze pizza vergelijken met de bekende andere merken in de supermarkt. Het heeft een hele mooie elasticiteit en bite. De pizza verteert ook erg goed merken we na afloop omdat het deeg de tijd heeft gehad om goed te rijzen.

De tomatensaus is lekker ruim bemeten en sterk van smaak. Ook dat bevalt ons. Op de doos staat nog even heel expliciet dat alle ingrediënten uit Italië komen. Op onze Diavola missen we eerlijk gezegd wel de mozzarella. Op deze zit Pecorino Romano kaas en dat heeft een andere structuur. Toch is de smaak prima in balans. Persoonlijk zijn we minder van de salami maar dat is een kwestie van smaak. Toen Snackspert deze pizza testte vond hij de salami van topkwaliteit.

Conclusie
Da Michele heeft de driejarige studie wat ons betreft met succes afgerond. Dit is een diepvriespizza waar Italië zich niet voor hoeft te schamen. De prijs is naar verhouding scherp, zeker in vergelijking met de ‘verse’ pizza’s bij de supermarkt. Het deeg is de grote winnaar.
Na de eerste prima ervaring hebben we ook nog even de margherita getest en die deed absoluut niet voor de Diavola onder. In principe is deze variant dan ook nagenoeg gelijk op de vleestopping na. Daardoor weegt de margherita 405 gram. Dat is nog altijd een stuk meer dan de margherita van de bekende grote merken.