Kunst & CultuurKunst, film, muziekLazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Tentoonstellingen en exposities in Rome zomer en najaar

Hou je van kunst dan kom je in Rome wel aan je trekken. Slagroom op de taart is dan nog een actuele tentoonstelling van een grote meester. Dit zijn de tentoonstellingen en exposities in Rome zomer en najaar 2021. Voor de meeste musea en galerieën moet je wel vooraf een kaartje kopen.

De exposities hebben we gesorteerd op volgorde van de datum dat ze aflopen.

Agenda tentoonstellingen en exposities in Rome zomer en najaar 2021

World Press Photo 2021

28 mei-22 augustus

Locatie world press foto rome 2021
Mattatoio, de locatie voor de World Press Photo-tentoonstelling

De World Press Photo-tentoonstelling is te zien in het Mattatoio, het voormalige slachthuis in de wijk Testaccio in Rome. De 64e editie van het evenement dat in het leven is geroepen om de internationale fotojournalistiek te eren, laat je weer eens terugdenken aan het grote wereldnieuws van afgelopen jaar. Dat is uiteraard veel corona maar ook Black Lives Matter en natuurlijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het tumult daar omheen.

Locatie: Mattatoio
Adres: Piazza Orazio Giustiniani 4
Website

Josef Koudelka: Radici

26 april-29 augustus.

tentoonstelling Josef Kodelka

Het Ara Pacis Museum wijdt een tentoonstelling aan Josef Koudelka, de vele malen bekroonde Tsjechische fotograaf. Meer dan 100 tijdloze beelden zijn te zien van het oude Romeinse en Griekse erfgoed

Locatie: Museo dell’Ara Pacis
Adres Lungotevere in Augusta,
website

Chiamala Roma

27 april-5 september

In het Museo di Roma in Trastevere zijn foto’s te zien die de Romeinse fotograaf Sandro Becchetti tussen 1968 en 2013 (het jaar van zijn dood) maakte. Hij fotografeerde gebouwen en inwoners maar zette ook bekende Romeinen samen op de kiek.

Locatie: Museo di Roma in Trastevere
Adres: Piazza S. Egidio 1/b
website   

Colori dei Romani

27 april-15 september

De Centrale Montemartini is een bijzonder museum dat je ook als je niet naar deze tentoonstelling kan een keer moet bezoeken. Het is namelijk gevestigd in een oude elektriciteitscentrale. Het schijnt een van de minst bezochte musea te zijn dus ga lekker op ontdekkingstocht. Je ziet er meer dan 400 stukken beeldhouwkunst.

Tijdens de nieuwste tentoonstelling kan je de mooiste mozaïeken zien uit de Musei Capitolini (Capitolijnse Musea). Daarnaast zijn er een serie fresco’s, sculpturen, historische foto’s, aquarellen en tekeningen te zien. De mozaïeken geven een beeld van de Romeinse samenleving tussen de eerste eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus.

Locatie: Centrale Montemartini
Adres: Via Ostiense 106
website 

Roma: Nascita di una Capitale

16 mei – 26 september

Het Palazzo Braschi laat de eerste decennia zien vanaf het moment dat Rome in 1870 de hoofdstad werd van het verenigde Italië. De tentoonstelling omvat meer dan 600 werken en documenten. Het laat archeologische opgravingen zien, de sloop en de nieuwbouw, die de hoofdstad van het destijds nog Koninkrijk Italië hebben gevormd. Het laat ook de sociaal-culturele veranderingen zien. Van de politiek en kunst tot handel, het toerisme en de sport. Interessant voor de echte liefhebber.

Locatie: Palazzo Braschi
Adres: Piazza Navona 2
website 

Pietro Pasolini: ‘Wij zijn het land’

23 juni – 30 september

Pietro Pasolini laat nieuw werk zien in de Galleria Valentina Bonomo. De Romeins-Braziliaanse kunstenaar is gegrepen door de dramatische vernietiging van bossen overal ter wereld. Met zijn expositie vraagt hij aandacht voor het leed van de natuur dat de mens veroorzaakt.

Locatie: Galleria Valentina Bonomo
Adres: Via del Portico d’Ottavia 13
website 

Damien Hirst

8 juni – 7 november

In de Galleria Borghese bewonder je al de meesterwerken van Bernini en Caravaggio. De Britse kunstenaar Damien Hirst is er nu ook te zien, tot 7 november. De man van de modernere kunst presenteert dan 80 werken uit zijn serie Hirst’s Treasures from the Wreck of the Unbelievable. Dat zijn sculpturen gemaakt van brons, bergkristal en koraal. Daarnaast zijn ook de Color Space schilderijen van de kunstenaar te zien. Vooraf een kaartje kopen is nodig.

Locatie: Galleria Borghese
Adres: Piazzale Scipione Borghese 5
website 

Casa Balla – dalla casa all’universo e ritorno

17 juni – 28 november

Een van de woonvertrekken van de kunstenaar. Foto: M3Studio

Het MAXXI viert dit jaar de 150e verjaardag van Giacomo Balla (Turijn 1871 – Rome 1958) Er is werk te zien in het fraaie museum zelf maar ook in het voormalige woonhuis van de kunstenaar aan de Via Oslavia. Giacomo Balla zag de kunst als allesomvattend en dat wil de tentoonstelling ook laten zien. Zijn appartement is voor het eerst open voor het publiek. De kleurrijke woning neemt je mee in het creatieve en experimentele universum van de kunstenaar. Elke kamer is een ervaring op zich, versierd met de kunstwerken van Balla en zijn dochters Luce en Elica. Dat waren ook schilders. Met een kaartje mag je naar de woning en het museum.

Update: De opening van het huis is verlengd tot eind december.

Locatie: MAXXI
Adres: Via Guido Reni 4a
website

Raffaello e la Domus Aurea

23 juni – 7 januari 2022

domus-area-tentoonstelling

In de Domus Aurea (met nieuwe ingang ontworpen door ‘bosco verticale architect Stefano Boeri ) staat een multimediaspektakel op het programma gewijd aan de ‘groteske’ stijl die Rafaël en andere renaissancekunstenaars ontdekten. Eigenlijk had je deze speciale show vorig jaar al moeten kunnen zien ter ere van de 500e verjaardag van de meester. Maar corona gooide roet in het eten. Met speciale visuele technieken word je als bezoeker meegenomen naar het oude Rome. Leuk voor alle leeftijden!

Locatie: Domus Aurea
Adres: Viale Serapide nel parco del colle Oppio
website

ALL about BANKSY

5 mei – 9 januari 2022

banksy rome tentoonstelling

Het Chiostro del Bramante is trots dat ze de expositie ALL about BANKSY in huis hebben gehaald. Met de nieuwe tentoonstelling worden de pakkende en sociaal bewogen muurschilderingen van de anonieme Britse straatkunstenaar getoond. ALL about BANKSY is een vervolg op een eerdere Banksy-tentoonstelling. Er zijn ongeveer 250 kunstwerken uit privécollecties te zien.

Locatie: Chiostro del Bramante
Via Arco della Pace 5
website

Marmi Torlonia 

26 april – 9 januari 2022

Marmi Torlonia tentoonstelling rome

Deze tentoonstelling loopt al een tijdje maar is verlengd tot volgend jaar. De privécollectie is nog maar weinig getoond aan het grote publiek en is daarmee erg bijzonder. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste privécollecties van Grieks-Romeinse klassieke kunst ter wereld.
De adellijke familie Torlonia verzamelde maar liefst 620 klassieke sculpturen van onschatbare waarde. Daarvan zijn er 90 te zien.

Locatie: Capitolijnse Musea
Piazza del Campidoglio
website  

Amazonia

1 oktober – 13 februari 2022

Vanaf 1 oktober is in hetzelfde MAXXI de tentoonstelling van Sebastião Salgado te zien. Deze bekende Braziliaanse fotograaf bracht zes jaar lang het Amazone-regenwoud prachtig in beeld. Hij toonde daarmee de kwetsbaarheid van het bedreigde ecosysteem aan. Hiervoor deed hij onderzoek naar inheemse stammen in het woud. Er zijn 200 zwart-wit foto’s te zien. Tegelijk brengen de klanken van Jean-Michel Jarre je in een andere dimensie.

Locatie: MAXXI
Adres: Via Guido Reni 4a
website

Tot zo ver onze lijst met de tentoonstellingen en exposities in Rome zomer en najaar 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button