Italiaans IJsKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Tentoonstelling Made by Italians nog tot 31 augustus in Eindhoven

De komst van Italianen naar Nederland is zelden onopgemerkt gebleven. Vorig jaar werd hier al op een schitterende manier aandacht aan gegeven door het project 1001 Italianen (www.1001italianen.nl). Sinds dit voorjaar is in Eindhoven te zien wat Italianen voor die stad betekent hebben. Onder de titel Eindhoven, Made by Italians is nog tot 31 augustus de tentoonstelling te zien, waarin de aanwezigheid van Italianen in Eindhoven in de laatste honderd jaar wordt belicht.

In de expositie komen Italiaanse families aan bod die de laatste honderd jaar in Eindhoven hebben gewoond en gewerkt. Aan de hand van ambachten die in Eindhoven werden uitgeoefend vertellen achtereenvolgens terrazzowerkers, ijsbereiders, fabriekswerkers, kennismigranten en designers hun verhaal.

Eindhoven is ook gevormd door Italianen die niet in Eindhoven woonachtig zijn (geweest) zoals architect Gio Ponti, ontwerper van de Bijenkorf, en de toenmalig huisontwerper van DAF, Giovanni Michelotti.

IJsfamilie Lucchesie in hun zaak in Best.  Foto Kees Martens
IJsfamilie Lucchesie in hun zaak in Best. Foto: Kees Martens

Op de expositie is ook de documentaire de IJszusters over de ijsfamilie Lucchesie bekijken, die werd geregisseerd door Daniela Tasca. In de film reconstrueren de drie zussen Lucchesi hun familiegeschiedenis en geven een boeiende kijk op hun stad Eindhoven.

De toegang tot de expositie is gratis!

Locatie: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
Meer informatie:  www.rhc-eindhoven.nl
Lees ook het interview met de familie Lucchesie via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button