Tentoonstelling Italiaans futurisme in Enschede
Afgelopen zondag opende Rijksmuseum Twenthe drie tentoonstellingen over het Italiaans futurisme. De Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti was de grondlegger van dit gedachtengoed waarin hij droomt van een radicaal nieuwe toekomst. De tentoonstelling is tot en met 19 februari 2023 te zien.
Met de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld ,volgt Rijksmuseum Twenthe de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti. De gedroomde nieuwe wereld blijkt complexer dan gedacht, wat erin resulteert dat Marinetti moet schipperen tussen zijn idealen en de werkelijkheid. Om zijn geliefde futuristische stroming in leven te houden laveert hij tussen het fascisme en zijn eigen revolutionaire idealen. De tentoonstelling laat de kracht van woorden zien, en de consequenties die uitspraken kunnen hebben. Een thematiek die ook nu, weer enorm actueel blijkt.
Manifest
Op 20 februari 1909 luidt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest in de Franse krant Le Figaro een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezingt hij de snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af. Deze energieke uitgangspunten spreken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan, waardoor hij al snel een groep jonge futuristen om zich heen verzamelt. In de drie decennia die volgen gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven.
Pasta ‘vijand van het volk’
Marinetti had uitgesproken ideeën over het voedsel dat de mens tot zich zou moeten nemen. Zo verklaarde hij pasta tot ‘vijand van het volk’! Lees eens het verhaal dat Sanne Boortman voor ons schreef.
Mei 2023 in Kröller-Müller
Lukt een bezoekje aan Enschede niet dan zijn er altijd nog de werken van futuristen die permanent te zien zijn in het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Vanaf eind april 2023 is in dit museum ook een grote tentoonstelling over het futurisme te zien. Lees meer.
In de krant: ARGUS, 26 oktober 2022, kritisch/inhoudelijk artikel over de expositie Marinetti en het Futurisme, in Rijksmuseum Twenthe Enschede. Titel: Futurisme: avant-garde of gewoon fascisme?
Misschien kunnen jullie dat artikel overnemen? Het enthousiasme waarmee RMT deze expositie in de wereld plaatst is zeer twijfelachtig, blijkbaar zijn ze zich niet of nauwelijks bewust van het volledig gewelddadige karakter van het Futurisme.