Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Tentoonstelling Fratelli d’Italia, humor en satire en meer…

Italië-liefhebbers wacht op 5 en 6 november een bijzonder grappig en boeiend programma in Utrecht. Ter ere van het 150-jarig bestaan van Italië(lees meer) nodigde ACLI en FCS  illustratoren, grafisch ontwerpers en tekenaars wereldwijd uit, om deze viering op een humoristische of satirische wijze tot leven te laten komen. Het resultaat is 76 cartoons en tekeningen door talloze kunstenaars. Dit werk wordt nu over de hele wereld geëxposeerd en is ook in Utrecht te zien met als titel  Fratelli d’Italia. Il 150° anniversario dell’Unità d’Italia celebrato per immagini. De afbeelding toont vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi, Italiës nationale held. U kunt deze tentoonstelling gratis bezoeken.

Maar dit weekend biedt meer!  Verschillende organisaties zoals ACLI Nederland, Patronato Acli, COI, Alleato en het project 1001 Italianen ontwikkelden samen een extra programma.

Op zaterdag 5 november tussen 14.00 – 16.00 uur is er een presentatie door 1001 Italianen. U ziet een compilatie van diverse films over de Italianen in Nederland en een diapresentatie door initiatiefnemer/artistiek coördinator Daniela Tasca. Het crossmediale project 1001 Italianen biedt ook een kleine selectie aan van materiaal afkomstig van de tentoonstelling die in het Nationaal Archief te zien is geweest en die vanaf medio september door heel Nederland reist.

Een van de humoristische tekeningen van Fratelli d'talia. Vittorio Emanuele II. de eerste koning van eenheidsstaat Italië

Op zondag 6 november tussen 14.00 – 16.00 uur draait er een film over ‘50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht 1960 – 2010’. De presentatie is in handen van Ries Adriaansen en Giorgio Zoppi. Meer informatie over Italiaanse gastarbeiders in Utrecht.

Tijdens beide bijeenkomsten zijn er optredens van muzikanten en wordt u een hapje en drankje aangeboden. Na het bezichtigen van de twee tentoonstellingen en het materiaal van 1001 Italianen kunt u ervaringen uitwisselen over de komst en het verblijf van de ‘gastarbeiders’ uit Italië sinds de jaren 60

De tentoonstelling is te zien bij Alleato, Bemuurde Weerd westzijde 4, Utrecht.
Als u een bijeenkomst op 5 en/of 6 november wilt bijwonen kunt u contact opnemen met een van de volgende contactpersonen:

Andrea Mantione. andrea@mantione.demon.nl (06 – 12 21 29 28)
Ries Adriaansen. Ries.adriaansen@alleato.nl (030 – 231 38 33)
Daniela Tasca. info@1001italianen.nl
Tasco Rizzi. coiutrecht@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button